Най-малко 30% спад на зимните туристи в Банско и района прогнозират хотелиери, предаде БНР.

Очаква се при ресторантьорите той да е още по-голям.

От бранша предупредиха за масови фалити, ако държавата не въведе ясни правила за услугата "all inclusive".

От Съюза на туристическия бизнес отчитат значителен отлив на туристи от Великобритания, Турция и Русия. Най-драстично обаче са намалели българските туристи.

През последните години в курорта идват все по-неплатежоспособни туристи. Според хотелиерите това се дължи на големите опашки пред кабинковия лифт, рекламата на курорта като най-евтина зимна дестинация и ценовия дъмпинг, който изкривява конкурентната среда.

Над 80% от българите пътуват само в страната

Над 80% от българите пътуват само в страната

2 млн. български туристи през юли, август и септември

На пазара се предлагат all inclusive пакети за едва 30 евро. Висококатегорийните хотели на концесионера на ски зоната също предлагат оферти на изключително ниски цени.

От бранша посочват, че от няколко години има индикации за задълбочаване на проблема. Най-тревожни обаче са прогнозите за този зимен сезон.

В Гърция и Турция има държавни изисквания и високи стандарти към услугата "all inclusive" - тя е разрешена само на висококатегорийните хотели и затворените туристически комплекси.

По тази причина от Съюза на туристическия бизнес в Банско посочват, че ще поставят въпроса пред всички държавни институции.

Близо 18% по-малко българи са пътували през 2018 г.

Близо 18% по-малко българи са пътували през 2018 г.

Само 1.4% от сънародниците ни са пътували както в страната, така и в чужбина