Очаквам да видим все повече френски инвеститори у нас във все по-високотехнологични производства. Това е заявил президентът Росен Плевнелиев на среща с представители на френския бизнес. Именно с нея започнало работното посещение на държавния глава в Париж, съобщават от „Дондуков 2”.

Плевнелиев счита, че успехът минава през това да се изградят устойчиви и успешни икономически партньорства. Напредъкът бил възможен въз основа на политическата и икономическата интеграция.

Росен Плевнлиев смята, че в трудни за Европа моменти като този, когато британският референдум разклаща основите на Евросъюза, било още по-важно да се напомня, че успехите са общи. Важно било да се напомня, че от интеграцията и сътрудничеството печелят всички, а популизмът и национализмът ощетяват не само нас, но и следващите поколения.

През последните 10 години стокообменът между България и Франция бил над 10 млрд. евро, отчита Плевнелиев. Регистриран бил ръст от 61,2 % за този период, а френските инвестиции надхвърляли 1,3 млрд. евро.

Президентът е убеден, че Франция е стратегически търговско-икономически партньор. Той подчертал, че нашата страна отдава приоритетно значение на развитието на двустранните ни отношения.

Като предимство на България за френския бизнес Плевнелиев посочил данъчните ставки у нас, ниските разходи за труд и стратегическата позиция между Азия, Европа, Африка и Близкия изток.

Президентът не е пропуснал да отбележи, че страната ни се утвърждава като регионален център в автомобилния сектор, аутсорсинг индустрията и в сферата на информационните и комуникационните технологии (ИКТ). Все повече чужди компании предпочитали България като дестинация за изнасяне на услуги и производства. Секторът отбелязвал значителен ръст у нас, като в последните години били създадени около 40 000 работни места. Очакванията са до 2020 г. броят им да достигне до 60 000.

„Искаме България да стане предпочитаната аутсорсинг дестинация за френските фирми“, заявил държавният глава пред френския бизнес.

Пред представителите на френските компании Росен Плевнелиев е изтъкнал още, че България не „затваря очи пред предизвикателствата“. Той е категоричен, че е необходимо да проведем докрай започнатите реформи в секторите правосъдие, образование и администрация, така че тяхното функциониране да не спъва развитието на бизнеса.