10 % среден ръст усвояемост на европейските фондове отчете Парламентарната комисия по европейските въпроси.
Председателят на комисията Моника Панайотова представи в парламента годишния доклад за усвояването на средствата от ЕС в присъствието на посланиците на Унгария, Испания и Белгия.

1,6 милиарда лева са усвоени за последната една година, изтъкна Панайотова. Тя изказа похвала към вътрешното министерство за подготовката за Шенген и подчерта, че присъединяването на България към Шенген е най-големият приоритет.
Депутатът от БСП Димчо Михалевски отбеляза по време на дискусията, че има все по-голям брой партньорски държави, които смятат, че не сме готови за Шенген. Това е голям проблем, трябва да положим максимални усилия, подчерта той.

Според препоръките на комисията за следващия програмен период е добре да имаме закон за европейските фондове. Това ще даде повече правна сигурност за администрацията и бенефициентите, ще допринесе за по-ефективно усвояване на евросредствата, категорична е Панайотова.

Според нея след 2013 година е препоръчително да се концентрираме върху по-малко приоритети, които да отговарят на специфичните нужди на страната и да отразяват изискванията на стратегия „Европа 2020". За всеки избран приоритет още в началото на програмния период е добре страната да подготвя ясни и измерими указатели, за да може да се оценява напредъка по тях. Комисията препоръчва още структурните фондове да бъдат ориентирани към постигане на видими резултати, които променят живота на хората.

При прегледа на оперативните програми Моника Панайотова отчете, че най-слабо е усвояването на евросредства по програмата „Конкурентноспособност", а също и по програма „Околна среда".
В дискусията депутати изтъкнаха, че във водния сектор нещата не вървят, а също и в сектор „Транспорт" има тежки проекти и Пътната агенция трябва да се засили.

От финансовото министерство изтъкнаха добрата усвояемост по програма „Административен капацитет" и също отбелязаха, че инструментът Шенген е изпълнен коректно.

Министърът по еврофондовете Томислав Дончев отбеляза от своя страна, че огромна част от инвестиционнните програми на българските общини се правят с европейски пари и че законът за обществените поръчки е огромна дюза, през която минават.
Важно е създаването на централизиран орган за предварителен контрол, подчерта Дончев и съобщи, че има зелена светлина за допълнителен капацитет на Агенцията за обществени поръчки.
Според министъра трябва да се намери решение как да се управляват последиците от финансови корекции и каза, че то ще се търси и с мнението на Сдружението на общините.