Според данни от специално социологическо проучване осем автошколи в страната, седем от които в Пловдив, са подготвяли шофьори, станали опасни със своето поведение на пътя.

Те са участвали в катастрофи с жертви, съобщи началникът на КАТ - Пловдив Трендафил Новаков, цитиран от Дарик.

Новаков обаче отказа да назове фирмите. Той поясни, че лицензът на тези фирми може да бъде отнет само от Държавната автомобилна инспекция и от Министерството на транспорта.

Проучването, на което се позовава Новаков, отчита и че шофьорите, взели книжки след 1999-та година, са причинили двойно повече катастрофи, в сравнение с тези, взели свидетелство по-рано.

Данните показват, че през последните шест години младите шофьори, които са над 40 хиляди души, имат много по-слаба подготовка от тези с по-дълъг стаж.

Новаков обясни, че за да се намалят жертвите на катастрофи, предизвикани от лоши шофьори, е необходимо да се промени Наредбата за подготовка на шофьори.

Предстои до 10 дни в Министерството на вътрешните работи да бъде внесено предложение за подобна промяна, уточни още Новаков.

Той призна, че през последните осем месеца в Пловдив са станали  461 катастрофи с 58 жертви, което нарежда градът сред областите с най-черна статистика.