В страната има множество нереализирани стокови запаси от зърно, което изисква по-добри условия за съхранение.

Това е необходимо, за да може да остане зърното конкурентоспособно в условията на свръхпроизводство и предлагане на европейските и световни пазари.

Тази констатация е направена по време на заседанието на Консултативния съвет от Националната служба по зърното и фуражите към Министерство на земеделието и храните.

На участниците в заседанието е представена и информация от и.д. изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" Ализан Яхова относно усвояването на кредитния ресурс по двете целеви линии за закупуване на минерални торове за производство на пшеница от реколта 2009 и по линията за закупуване на семена за производство на пшеница от реколта 2009г.

Подадените документи за закупуване на минерални торове са 305, като размерът на кредита, за който се кандидатства, е 8 518 797, 23 лева. С това би могло да покрие разходите по наторяване на около 1,5 млн. дка засети площи с пшеница.

Документите, подадени по кредитните линии за закупуване на семена за производство на пшеница, са 200, като те са за 4 502 853, 20 лева и ще дадат възможност за засяване на около 750 000 дка пшеница.