Посланикът на САЩ, представители на посолството на Русия и на редица страни от ЕС, заедно с евродепутати и депутати от българския парламент, дипломати и енергийни експерти дискутират дилемите около проекта „Белене" и европейската енергийна сигурност.

Обсъжда се още има ли политика в проекта и какви са геополитическите му аспекти.

Справедливо е ЕС да компенсира България за предварителното закриване на блоковете на АЕЦ Козлодуй, заяви Джефри ван Орден от европейския парламент, който е специален гост на кръглата маса - "Проектът АЕЦ „Белене" и европейската енергийна сигурност: българските дилеми", организирана по инициатива на Надежда Нейнски.

„Данъкоплатците на страни като моята трябва да финансират погрешните заключения на ЕК - отношението към 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй", каза Орден и допълни, че изваждането на блоковете от експлоатация, възлизащо на 860 млн. евро, не е голяма сума.

Той припомни, че се е борил да се предотврати преждевременното закриване на тези блокове на АЕЦ „Козлодуй".

По думите му е било ненужно предварителното им затваряне, а ефектът от това е увеличаване на използването на вредните за околната среда лигнитни въглища и увеличаване на цената на енергията.

Според Орден на България трябва да се предостави допълнителен капацитет, да се гарантира растеж, което означава може би нови ядрени мощности. Би било глупаво това да зависи от една сила, подчерта Орден и изтъкна, че ключът е в диверсификацията.

Това се отнася и за проекта „Белене", отбеляза той и заяви, че „Набуко" ще даде алтернатива за снабдяване с газ от Каспийския басейн.

Според Джефри ван Орден „България има добра позиция да бъде енергиен център и доставчик в регионален план".

Той специално отбеляза, че изразява личното си мнение - „на един критичен приятел", а не позиция на европейския парламент.

По време на дискусията Надежда Нейнски отбеляза, че проектът „Белене е с 29-годишна давност и припомни, че още от 1990 г. БАН дава отрицателно заключение по него.

Но той е възкресен, получава и прословутата трета първа копка, допълни Нейнски.

По думите й въпросите, които сега ГЕРБ задава са: колко струва, колко е вложено, какви ще са неустойките, има ли пазар за енергията, както и въпроси за собствеността, екологичния риск и какво ще е мястото на „Белене" в контекста на европейската енергийна сигурност.

Според Нейнски проектът „Белене" е пряко свързан с европейската енергийна сигурност, която е сред приоритетите на ЕС.