В последните три години системата на вътрешен държавен финансов контрол в България на практика не функционира. Това твърдят от Националния синдикат на икономистите и одиторите към КНСБ.

Лицензирани оценители липсват, контролът е занижен, а бюджетът губи огромни приходи от данъци и такси, смята председателят на синдиката Ивайло Узунов, цитиран от БНР.

Счетоводството в публичния сектор в България е толкова лошо, че всички отчети за приходи разходи и финансови резултати са неверни, твърдят от синдиката. Причината за това са липсата на ясни регламенти в законодателството, грешният подход при реформирането на системата отпреди няколко години и липсата на сертифицирани одитори, казва председателят Ивайло Узунов.

„Не функционира нормално вътрешният одит в България. И държавната финансово контролна система - също. Има свободни щатни бройки. Повече от 50 % са свободни. От тях 10-15 % са сертифицирани общо за страната", заяви той.

За пример беше посочена София-област, където за 22 общини работят 12 одитори, а в 19 от общините одиторите не са сертифицирани. От синдиката предлагат нов модел на организация на контрола, който обаче е отхвърлен.

„Всичко е направено така - по време на прехода да може да се натрупва от определени лица този първоначален капитал, а той се натрупва посред нас - като експерти по измамите - по криминален път. Ние трябва да сложим точка на този процес и според нас точка на процеса ще се сложи, след като се промени Конституцията", каза още Узунов.