"Въвеждането на еврото в България може да се стане най-рано през 2022 година." Това заяви в Рига пред БНР заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

По думите му, за да се случи това, през лятото страната ни трябва да получи зелена светлина за влизане в ERM II - механизма, предхождащ еврозоната.

Домбровскис припомни, че всички държави-членки на Европейския съюз, с изключение на напускащата Великобритания и на Дания, която с референдум реши да не въвежда еврото, трябва да се присъединят към единната европейска валута, когато са готови за това.

Кабинетът прие план и мерки за влизането ни в чакалнята на Еврозоната

Кабинетът прие план и мерки за влизането ни в чакалнята на Еврозоната

Седемте мерки трябва да са изпълнени до юни 2019 година

През лятото ще стане ясно дали България ще може да се присъедини към "чакалнята за еврозоната".

Домбровскис подчертава, че ако страната ни получи одобрение от всички страни от еврозоната плюс Дания, както и от Европейската централна банка, то тогава няма да има причина за отказ.

"Ако всичко е наред с прегледа на активите в банковата система в България, страната може да се присъедини към чакалнята в средата на тази година", смята еврокомисарят.

Той пояснява, че след това трябва да минат поне три години, за да се стигне до приемане на еврото. Първите две са за покриване на маастрихтските критерии, а следващата година - за оценка на постигнатите резултати и подготвителни дейности.

Еврозоната и ЕЦБ - системна бомба със закъснител

Еврозоната и ЕЦБ - системна бомба със закъснител

Навлезли са в опасна кризисна зона

Еврокомисарят е категоричен, че приемането на еврото носи позитиви като по-ниски лихви, по-прозрачно формиране на паричната политика и предвидимост на бизнес средата, като посочва Латвия за пример в това отношение.