Въвеждането на електронни товарителници обсъдиха зам.-министърът на транспорта Ангел Попов и председателят на Българска стопанска камара (БСК) Радосвет Радев, съобщиха от Транспортното министерство.

Електронните товарителници първоначално ще важат за вътрешния транспорт, а по-късно и за международния. В срещата участва и главният секретар на БСК Добри Митрев.

От БСК поискаха електронни товарителници с официално писмо до МТИТС, като част от пакета антикризисни мерки за преодоляване на последиците от COVID-19 в областта на транспорта и логистиката. Искането бе по настояване на две браншови организации - Националното сдружение на българските спедитори (НСБС) и Националната организация на митническите агенти (НОМА). 

Очаква се в началото на юни транспортното министерство да представи работен вариант на документите, които регламентират ползването на електронни товарителници у нас, и след съгласуване със заинтересованите представители на бизнеса, да се пристъпи към ефективното въвеждане на мярката в практиката.

Очакванията са, че електронната товарителница спестява време на операторите и администрацията и ще има по-добра отчетност, по-добър контрол от страна на държавните органи. Очаква се да има и екологичен ефект, тъй като сериозно ще ограничи хартиения документооборот.