Коя е компанията, посочена като китайски инвеститор, какви референции има тя за опита си в реализацията на крупни инвестиционни проекти и каква е причината нейното име да не бъде публично обявено?

Българска ветроенергийна асоциация изразява дълбоко съмнение в действителната реализация на обявения вчера от Националната електрическа компания (НЕК) проект за изграждане на вятърна електрическа централа от китайски инвеститор при отказ от преференциална цена и изграждане на съпътстващата инфраструктура за сметка на инвеститора.

Това се посочва в отворено писмо на асоциацията до изпълнителният директор на НЕК Йодран Желев и министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Дори при сега действащите „преференциални" цени за изкупуване на електроенергия от вятър в България, всички сериозни инвеститори са замразили инвестиционните си намерения. Липсата на каквато и да било предвидимост на регулаторните условия в сектора за възобновяема енергия отблъсква от нашия пазар не само нови инвеститори, но и такива, които вече са направили вложения тук и имат действащи ветроенергийни централи.

С всички наложени до момента ограничения на производители на вятърна енергия: цена за достъп до мрежата, такса върху приходи, ограничения в работни часове, участие в балансиращ пазар и, не на последно място, постоянното ограничаване на производството поради недостатъчен капацитет на мрежата в Североизточна България - на практика инвестициите в този сектор се оказват губещи.

Имайки предвид ветровия потенциал в България, използването на китайски технологии не би предоставило каквото и да било икономическо предимство в сравнение с технологиите на други производители на вятърни турбини, които вече работят тук. Всякакви допълнителни ангажименти за изграждане на електропреносна мрежа и нейното безусловно преотстъпване на Електроенергийния системен оператор/НЕК изглеждат, меко казано, проява на доста странна икономическа логика.

Поради това, Българската ветроенергийна асоциация настоява НЕК и Министерството на икономиката и енергетиката да отговорят публично на следните въпроси:

1. Коя е компанията, посочена като китайски инвеститор, какви референции има тя за опита си в реализацията на крупни инвестиционни проекти и каква е причината нейното име да не бъде публично обявено?

2. Какви мощности са предвидени да бъдат присъединени и къде?

3. Налични ли са всички предвидени от законодателството разрешителни документи по проекта и направена ли е обстойна проверка за евентуални нередности?

4. Как възнамерява НЕК да осигури баланса и сигурността на електропреносната мрежа при присъединяване на подобен мащабен проект при положение, че ДКЕВР е обявила невъзможност за присъединяване на нови проекти, именно поради липса на капацитет и възможност електропреносната мрежа да поеме подобен товар?

5. Съгласувани ли са предвидените мощности за присъединяване с ЕСО и ДКЕВР?

6. По какъв начин са изчислени обявените 100 млн. лева приходи от проекта за държавния бюджет?