Край Каварна официално бе открит ветрогенераторен парк „Свети Никола", който разполага с радарна система, предупреждаваща за наближаващи птичи ята.

Системата ще позволява на турбините да се изключват, за да предпазват птиците в случай на лоши атмосферни условия.

Новото съоръжение е инвестиция на AES GEO Energy - смесена компания между AES и българо - немското дружество GEO POWER.

С пускането в експлоатация на парка ветроенергийните мощности на България ще се удвоят и от 159MW в началото на 2009 г. ще достигнат до около 330 MW в края на годината. Очаква се с това да бъдат спестени над 300 хил. тона въглеродни емисии годишно - или около 60 млн. тона за 20 години експлоатационен срок.

Качествата на съоръжението бяха представени от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който присъства на откриването.

По думите на Трайков инвеститорският интерес към изграждането на ветроенергийни паркове в страната е значителен.

Хората, които ръководим България, а и тези, които управляват света, сме длъжни да не допуснем климатичните промени да го унищожат.
Това каза от своя страна премиерът Бойко Борисов, който присъства на официалната церемония.

Министър-председателят припомни, че преди по-малко от месец в Брюксел се проведе извънредна среща на Европейския съвет, на който за пореден път са обсъдени мерките за ограничаване на емисиите вредни газове в атмосферата.

„С реализирането на подобни проекти България ще покрие квотите за енергия, произвеждана от възобновяеми енергийни източници", подчерта премиерът.
Той допълни, че в началото на следващата година ще бъдат направени необходимите разчети за въвеждането на допълнителни улеснения за инвеститорите в производството на енергия от ВЕИ.

„С пускането в експлоатация на парка „Свети Никола" ветроенергийните мощности на България се удвояват. Пряк израз на добавената чиста енергия е и спестяването на над 300 хил. т въглеродни емисии годишно", изтъкна още министър-председателят.

Към момента в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма са подадени искания за присъединяване на 4200 MW нови вятърни централи към преносната електрическа мрежа и 1000 MW нови вятърни централи към разпределителните електрически мрежи.

Националните цели на България в областта на използването на възобновяемите енергийни източници са да се достигне 11% дял на електроенергията от възобновяеми източници в общото енергопотребление през 2010 г. и 16% дял - през 2020 година.

Освен чисто екологичните последици, свързани с изменението на климата, експлоатацията на възобновяемите енергийни източници е важно и от икономическа гледна точка, защото чрез тях се подобрява сигурността на енергийните доставки и се намалява зависимостта от внос на енергийни ресурси.