От "Витоша ски" АД гарантират, че ще подменят всички съоръжения, ако държавата премахне забраната.

В прессъобщение от дружеството пишат, че искат да придобият лифтовете и влековете в Природен парк "Витоша" с единствената цел да ги подменят и модернизират. Това било и желанието на хората - да ползват модерни и удобни съоръжения на световно ниво.

"Тезата, че следва и можем да поддържаме безкрайно дълго морално и физически остарели съоръжения за нас е несъстоятелна", пишат от дружеството.

От "Витоша ски" искат да се премахне нормативната невъзможност за подмяна на старите съоръжения, защото приетият закон за горите изисквал стъпките на лифтовете и влековете да бъдат изключени от горския фонд, а действащият план за управление в режим забранявал това.

Следователно трябвало да се промени стария план за управление. "Беше създадена работна група, която вече обсъди и създаде през тази година нужните промени в действащия план за управление, като към днешна дата остава единствено те да бъдат внесени в МОСВ. Това може да бъде извършено от всяка институция, включително и от Столична община като най-заинтересованата публична страна по казуса... Призоваваме отговорните институции, които милеят за развитието на планинския туризъм, да го направят час по-скоро", допълват от дружеството.

Ако това стане, от "Витоша ски" гарантират, че веднага ще пристъпят към подмяната на съоръженията в същите им трасета. Имали и проектна готовност за модернизация и на цялата ски зона.