Vivacom категорично отхвърля твърденията на своите конкуренти A1 и Yettel. Техните изявления в отговор на решението на българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) да даде разрешение на Vivacom да придобие два кабелни оператора — Нетуъркс и Телнет — са безотговорни и съдържат редица крайно неточни и подвеждащи твърдения.

Посочва се и че КЗК е разгледала казуса изключително внимателно и комисията е излязла с подробно и изчерпателно решение от 104 страници след детайлно проучване. Vivacom активно сътрудничи на КЗК в хода на проучването и компанията е предоставила и подробни доклади относно двете сделки, изготвени от NERA Economic Consulting — водещ международен експерт в областта на контрола върху сливанията.

A1 Group изразява дълбоки опасения от неочаквано решение на КЗК

A1 Group изразява дълбоки опасения от неочаквано решение на КЗК

Решението разрешава на Виваком да придобие доминантна позиция на пазара на фиксиран интернет и телевизия

Българските пазари на фиксиран широколентов достъп до интернет и платена телевизия сa силно конкурентни, с многобройни пазарни участници, включително три национални и стотици регионални и местни оператори, посочват от компанията и изброяват пазарните си дялове, съответно на фиксиран широколентов достъп до интернет от 31% и 33% от пазара на платена телевизия в България (въз основа на броя на абонатите). Уверява и че Vivacom продължава да среща силна конкуренция на съответните регионални пазари, включително в Северна България. А дават и за сравнение други страни от Югоизточна Европа, като Гърция и Хърватия. Задават и въпрос защо А1 не изразява загриженост относно господстващото си положение в Австрия, нито пък се противопоставя заедно с Yettel за ситуацията в Сърбия, където на оператора на United Group (SBB) постоянно е отказвано навлизането на мобилния пазар.

Според Vivacom изявленията на A1 и Yettel са съгласувани, подвеждащи и не съответстват на констатациите на КЗК. Съвместният им опит да причислят Булсатком към пазарния дял на Vivacom е напълно неточен и разкрива признаци на прикрито съглашение в ущърб на Vivacom.

Групата PPF Telecom е разтревожена от регулаторно решение, взето в България

Групата PPF Telecom е разтревожена от регулаторно решение, взето в България

PPF Telecom Group възнамерява да повдигне тези въпроси пред Европейската комисия, като междувременно запазва всички свои права за защита

От компанията посочват и че в последните години благодарение на значителните си инвестиции, продължават да печелят пазарни дялова с естествен ръст, тъй като предоставят добра услуга, както се казва в позицията "превъзходно потребителско изживяване". А след навлизането на United Group нивото на предлаганите услуги и продукти на българския телекомуникационен пазар се било подобрило значително.