Ще се търсят възможности за удовлетворяване справедливите искания на родителите на деца с увреждания. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на брифинг в Министерски съвет.

Част от исканията на протестиращите вече са удовлетворени със Закона за бюджета за тази година. Министърът припомни, че с промени в Закона за семейните помощи за деца се консолидира размерът на семейната помощ и от началото на тази година семействата на деца с определени вид и степен на увреждане над 90% получават семейна помощ месечна в размер на 930 лева. Това е с 550 лв. повече от общия размер на добавките, които получаваха до края на 2016 година.

Няма кой в НС да чуе майките с черни балони на площада
Обновена

Няма кой в НС да чуе майките с черни балони на площада

5-ти национален протест на родителите на деца с увреждания

Има съответното увеличение в размера на семейната помощ и за родителите, и семействата на деца с увреждания с вид и степен на увреждане от 51-70% и между 70 % и 90%.

Вчера е проведена среща с представители на национално представителните организации на хора с увреждания. Представени са техните искания, които са поставени във връзка с медицинската експертиза и експертизата на работоспособността. Това, което заявяват протестиращите, по отношение на приемане на Закон за личната помощ, по отношение на увеличаване на размера на помощите и съответно за пълнолетни лица, ще бъде внимателно обсъдено от екипа на МТСП и ще се търсят възможности за удовлетворяване на справедливите искания, увери министърът.

Според него трябва внимателно да се обсъди доколко е възможно да се финансира цялата лична помощ, за която съответно лицата претендират. Причината е, че в момента в бюджета на МТСП над 160 млн. лв. годишно се изразходват за подкрепа на семействата на деца с увреждания и по линия на новата мярка, която действа от началото на тази година.

"Ние ще търсим диалог, има чуваемост по отношение на това, което се поставя като искания. С инструментите на ОП "Развитие на човешките ресурси ще предложим нови операции в посока подкрепа на хората с увреждания, оказване на заместваща грижа в дневните центрове на деца с увреждания", обясни още той.

Бисер Петков каза още, че е готов на среща с протестиращите.

Относно исканията за електронен регистър, той заяви, че ще направят каквото е необходимо той да бъде въведен и да започне да функционира.

Бисер Петков коментира още, че е била приета наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за работното време, почивките и отпуските. С нея на практика се привеждат в действие промените в Кодекса на труда и в Кодекса за социално осигуряване. Те бяха извършени в края на миналата година и влизат в сила от 1 юни тази година. Става дума за новите видове отпуски, които се регламентират и за възможността за получаване на новия вид обезщетение от родителите, които ще се върнат на работа след шестия месец след раждането на детето. Те ще имат възможност да получават 50% от размера на обезщетението, което им е отпуснато.