Десетки родители на деца с увреждания се събраха на пореден протест пред сградата на Народното събрание. Депутатите обаче днес работиха по-малко от час и вече няма и кой ще чуе исканията им.

Дори дъждът не изплаши майките, някои от които бяха довели и своите децата в инвалидни колички. Както и на предишните протести, родителите носеха и черни балони. Полиция охранява гражданското им недоволство.

Властта търси възможност да отговори на исканията за децата с увреждания

Властта търси възможност да отговори на исканията за децата с увреждания

Трябва внимателно да се обсъди възможността за цялостно финансиране

Майките настояват за друга политика към децата с увреждания и техните семейства. Родителите искат Закон за личната грижа, който да осигури достоен и пълноценен живот за децата. Родителите са недоволни, че в бюджета за тази година е прието диференцирано заплащане според процента на увреждане. В същото време няма регламент за навършилите пълнолетие. Това е в разрез с европейската конвенция за правата на хора с увреждания, категорични са майките.

ТЕЛК-овете не ни помагат, а ни приковават, скочиха хора с увреждания

ТЕЛК-овете не ни помагат, а ни приковават, скочиха хора с увреждания

Капка Панайотова: ТЕЛК-овете не вършат работа на никого

Те искат държавата да осигури бюджет за лична помощ, според потребностите на човека с увреждане, както и изготвянето на регистър на лицата с увреждания по заболявания. Всяко дете трябва да получи грижата, от която има нужда.

Проблем за грижата за деца с увреждания е навършването на 18 години. Тогава държавата "вдига ръце" от вече пълнолетните пациенти и те остават на грижата само на семействата им.
А нуждите не намаляват, категорични са майките. Затова и Теди, чието дете е пълнолетно, настоява то да има право на средства за лична помощ в размер на не по-малко от две минимални работни заплати. Тя се надява на подкрепата на обществото и този протест да докосне сърцата на политиците и те да си свършат работата.

По-късно социалистът Антон Кутев прие майките и като председател на комисията по жалбите се ангажира с проблемите им.