Не трябва да има никакви притеснения от това, че държавата влиза на пазара на горивата. Това ще създаде по-голяма конкуренция, която ще бъде в интерес на потребителите и бизнеса.

Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред bTV.

По думите й това е "изключително добра идея" и реализацията й ще има само положителен ефект.

"Това, че държавата влиза на пазара на горивата няма нищо изненадващо. И съгласно българското, и съгласно европейското законодателство не може да има разделение и дискриминация между различните видове собствености", поясни Петкова.

Министърът отбеляза, че държавната собственост е точно толкова равнопоставена, колкото и частната, така че няма нищо притеснително и изненадващо в намеренията на държавата.

Държавните бензиностанции - балансьор в пазарната игра на горивата

Държавните бензиностанции - балансьор в пазарната игра на горивата

Няма проблем с качеството на горивата, според министър Караниколов

По отношение на това как по-ниските цени на природния газ ще се отразят върху крайния потребител, енергийният министър обясни, че хората трябва да са спокойни, че всичко, което е надплатено, ще бъде компенсирано със следващите сметки, които "Топлофикация" и газоразпределителните дружества ще издадат.

"Процесът, който тече в момента, е свързан с изчисляването на цените осем месеца назад - от август 2019 г. до 31 март 2020 г. Тоест всички сметки, които българските граждани са платили на "Топлофикация" за този период, ще претърпят своята корекция, включително и за последната сметка за месец март", уточни министър Петкова.

Идеята за държавни бензиностанции среща подкрепа

Идеята за държавни бензиностанции среща подкрепа

КРИБ и Асоциацията на българските търговци на горива приветстват идеята на МФ