Целта на една държавна компания е тя да е коректен играч. Важно е гражданите да получават по-добра информация за цената на горивата. Това каза икономическият министър Емил Караниколов в ефира на Нова телевизия по повод създаването на държани бензиностанции у нас. У нас няма проблем с качеството на горивата.

Припомняме, че миналата седмица изненадващо от Министерство на финансите анонсираха идеята за създаване на Държавна петролна компания.

Караниколов обясни, че държавните бензиностанции ще има в големи градове, както и на локации, които липсват такива, като добави, че във всяка община цените ще са различни.

Ние целим създаване на конкуренция, отсече той.

Идеята за държавни бензиностанции среща подкрепа

Идеята за държавни бензиностанции среща подкрепа

КРИБ и Асоциацията на българските търговци на горива приветстват идеята на МФ

Ние трябва да изградим типови модели по отношение на бензиностанции, за да се направи анализ. Тази компания е нужна, за да има балансьор, увери Караниколов. Интерес от такава роля биха имали малките субекти на този пазар.

Целта е секторът да бъде предвидим и да се води по световните стандарти. Държавата не може да позволи да е на загуба, заяви Караниколов.

Във връзка с позицията на КНСБ за намаляването на ДДС-то и в останалите сектори, Караниколов заяви, че всяко намаляване на ДДС-то е добро за бизнеса, но подчерта, че то не трябва да се прави на парче.

В заключение той заяви, че няма по-добра мярка от 60/40.