Такситата да плащат всяка година патентен данък от 400 до 1000 лева. Това решиха депутатите от парламентарната Комисия по бюджет и финанси, която прие на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси.

Идеята за въвеждането на такъв данък, който е съществувал и назад в годините, е на народни представители от ГЕРБ. Промяната предвижда таксиметровите превозвачи да заплащат еднократен данък всяка година до 20 април, като само за предстоящата 2016-а година този срок е удължен до края на месец май. Въпросният данък ще се плаща за кола, което означава, че ако едно такси се използва от двама превозвачи, то те ще си разделят данъка.

Размерът на въпросния данък ще се определя от общините, тъй като приходите ще се събират именно в техните бюджети. Важно уточнение е обаче това, че патентният данък не е нов данък, а ще замени облагането на таксиметровите компании с данък от 10 на сто върху печалбата.

Изменението предвижда ако шофьор е болен или има дълго прекъсване поради ремонт на колата, да има възможност да подаде декларация за прекъсване на дейността и да му бъде върнат данъкът.

„Идеята е добра", обяви пред журналисти председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. Тя обърна внимание на това, че с подобен подход се дава гаранция, че от таксиметровите превози ще влизат някакви данъци. „А в момента нищо не влиза", изтъкна Стоянова.

„За мен това е добро решение, което ще гарантира определени приходи в общинските бюджети", убедена е още шефката на парламентарната бюджетна комисия.

Стоянова разясни и как точно е бил избран минималният размер на въпросния данък, а именно: „В момента минималната работна заплата е 360 лева, което означава, че всеки един работещ на минимална работна заплата носи 400 лева в държавата".

Стоянова призна обаче, че вече има реакция от бранша. „Току що говорих с един пловдивски таксиметров шофьор, който ме убеждаваше, че това не е правилно и те не могат да изкарат месечно толкова пари, че да си платят данъка от 400 или 500 лева годишно. Аз смятам, че по принцип всеки, който работи и не може да изкара една минимална работна заплата, е по-добре да си намери друга работа", обясни Менда Стоянова.

Председателката на бюджетната комисия е и убедена, че патентният данък не би трябвало да се отрази на цените на таксиметровите услуги. „Не смятам, че това трябва да се отрази на такситата, защото тези суми са изключително ниски и са равни на една минимална работна заплата", коментира Стоянова. "Ние нищо не променяме в посока увеличение и съответно няма какво да доведе до увеличение на размера на цените на такситата", повтори тя.

Идеята за патентния данък на таксита мина „на косъм" през парламентарната бюджетна комисия с осем гласа „за" и седем „въздържал се".

Пред News.bg от Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи съобщиха, че въвеждането на новия данък е бил почти по тяхно предложение. "Подкрепихме този законопроект, то не се казва патентен данък, а данък върху таксиметровите превози", каза Спас Атанасов, който е председател на камарата.

Очакваните приходи за общините са около 11 млн. лева по груба сметка. "Не мога да прогнозирам дали ще се откажат таксиметрови шофьори от професията или ще увеличат цените", каза Атанасов.

"Това е компромисен вариант, тъй като от 22 ноември 2015 влизат в сила промени в Закона за автомобилните превози, които са неприложими на практика. Те са внесени от депутатите от ГЕРБ Иван Вълков и Цветомир Михов, които настояват само регистрирани превозвачи да могат да карат такси. До сега около 90% от таксиметровите шофьори работеха за своя сметка, но от името на регистриран превозвач", уточни Атанасов.

За да се случи промяната в закона, внесена от двамата депутати, са необходими над 5 години, ако се наложи да станат самите шофьори превозвачи. Трудно е превозвачът да ги вземе на трудов договор, защото над 90% от шофьорите са собственици на автомобилите.

За да станат сами превозвачи трябва да чакат с години. Пропускателната възможност на ДАИ е 50 човека на месец. Дори да се увеличи на 100 коли на месец, в София има около 7 хиляди таксита, пак са 5 години, коментира Атанасов.

"Отидохме при министъра на транспорта и той разбра, че това не може да стане. Компромисът е този законопроект. На срещата бяхме от Браншова камара на таксиметровите превозвачи, Националния съюз на превозвачите, Съюз "Такси", имахме и съгласието на Асоциация на таксиметровите синдикати в България. На срещата бяха и всички най-големи превозвачи - компаниите", каза Атанасов.

"Очакваме законовата поправка да не я прилагат, дали ще отпадне, не зная", допълни той.