"Все още се питаме къде точно и по какъв начин да поставим държавата в икономическия сектор." Такава е констатацията на държавния глава Румен Радев, който участва в конференция, организирана от БСК, за мерките, засягащи българския икономически растеж.

Румен Радев разкритикува това, че завишеният процент на БВП не може да се усети от населението, а това означава, че темпът на икономически растеж не е достатъчен.

"Икономиката е все по-голям заложник на демографията", изтъкна държавният глава.

Той попита как се подготвяме за глобалната икономиеска криза, ако тя чука на вратата.

"Нормативната база, нивото на научна инфраструктура, човешкия капитал, състоянието на образованието значително определят растежа на икономиката", подчерта Радев.

По думите му икономиката ни е поставена пред редица сериозни предизвикателства както във вътрешен, така и в глобален план. Необходими са решения със стратегически хоризонт.

"Никоя икономика не може да бъде успешна, ако властта не създаде необходимата благоприятна среда", изтъкна държавният глава.

Дончев призна, че институционалният модел у нас не е десен

Дончев призна, че институционалният модел у нас не е десен

Закони и наредби се сменят лесно, мислене и модели се сменят трудно

Според него е важно как сравняваме успехите си с нашите съседи от Централна и Източна Европа, със страни от субсахарския регион или с България отпреди десетилетия.

Той е категоричен, че "само инвестиции в индустрията могат да гарантират устойчив икономически темп на развитие". 

"Ниските данъци и нископлатената работна ръка вече не са фактори, с които можем да привличаме чуждестранни инвестиции", убеден е Радев.

Президентът Радев призова бизнеса да влага в своите служители, да си плаща данъците, да работи за самореклама, както и да не корумпира администрацията и да не генерира сива икономика.

Без трансформация на модел на наука и образование не можем да постигнем целите на икономиката, сред които адаптиране на националната икономика към глобалните процеси. Само с ремонти и заплати няма как да стане, категоричен е Радев. По отношение науката той коментира, че тя трябва да бъде по-агресивна в привличането и задържането на кадри, но и в печеленето на проекти.

Той отбеляза, че обикновено фирмите, които имат достъп до еврофондове, остават вътрешни, а конкурентноспособният бизнес, на който разчитаме за износ, не се ползва със същите условия.

Президентът увери, че ще съдейства за търсене на стратегически решения и за установяването на по-добра бизнес среда в страната. "С риск да стана шампион ще бъда бариера на лобистко законодателство с налагане на вето и сезира е на Конституционния съд", допълни той. Там, където ветото се отхвърля, поне има дебат, утешен е държавният глава.