Представителите на Гражданска инициатива срещу добива на шистов газ организират протест в София на 8 октомври (събота) от 13.00 часа пред пл. "Александър Невски".

Предвижда се шествието да приключи пред сградата на Парламента, където от 14,30 до 17.00 часа ще се проведе протестен митинг, съобщиха организаторите.

Протестиращите ще настояват за мораториум върху използването на технологията за хидравлично разбиване за проучване и добиване на шистовия газ. Според организаторите добиването на шистов газ крие голяма опасност да унищожи плодородните почви в Добруджа.

Мариана Христова посочи, че има реална опасност замърсената с химикали вода, която се използва при технологията за добиване на шистов газ, да се просмуче в плодородните почви и дори да замърси питейната вода.Това може да стане, въпреки че опасните химикали първоначално се вкарват на дълбочина от поне 2,5 км.

Непосредствена опасност при технологията на добива идва и от факта, че при всяка 20-та сонда има дефект, който може да причини сериозно замърсяване на почвите. Дори е възможно в продължение на 10-15 години да няма замърсяване, но след това отровите да се просмучат в питейната вода и почвите, обясни Христова.

Ангел Славчев разказа за срещата на част от противниците на добива на шистовия газ с премиера Бойко Борисов и ресорните министри Трайчо Трайков и Нона Караджова.

Премиерът е обещал, че дори при един процент риск, няма да позволи да се използва технологията. Борисов им е гарантирал и че ще получат достъп до обществената информация относно концесията за шистов газ. До днес не сме получили исканата от нас информация, отбеляза Славчев.

Организаторите на протеста алармираха, че край село Рогозина, област Добруджа, не са били допуснати да видят площадката, на която се извършват проучванията за добив на шистов газ. Това по думите им ясно показва, че не всичко е както трябва.