79 години след основаването на летище "София" от Националния граждански комитет на Авиационната общност предлагат то да носи името на авиоконструктора "Асен Йорданов".

Ако бъде прието решението, летище София вече ще се казва Международно летище София "Асен Йорданов". Проектът предвижда още на Терминал 2 да се изгради мемориален кът за Асен Йорданов, както и негов паметник в района на аеропорта.

Идеята е заимствана от световната практика големите летища да носят име на личност, която е свързана със съответната страна, но и да е международно известна с приноса си съм човечеството, каза председателят на Българската аерокосмическа агенция Борис Бонев.

Той уточни, че за Летище София няма по-подходяща личност от Асен Йорданов, който е създател и учител на съвременната световна авиация. "Той е всепризнат първопроходец, тоест създал е авиацията. Работил е по абсолютно всички американски самолети - военни и граждански, тоест създател на първата в света въздушна линия, след това български въздушни линии. Той е и обучавал всички тях, защото е майстор", допълни Бонев пред Дарик.

Войводи търсят подкрепа за издигане на паметник на хан Тервел на входа на Европа

Войводи търсят подкрепа за издигане на паметник на хан Тервел на входа на Европа

Предлагат и да се прекръсти летище "София" на летище "Хан Тервел - София"

Асен Йорданов освен изобретател и авиокоструктор е и баща на гражданската авиация. Неговата компания създава American Airlines, която е първата обслужваща граждански полети. "Йорданов пише редица книги, които са основополагащи в летателното обучение по цял свят и до днес", каза капитан Иван Марков, който е летец-инструктор.

За приноса в авиацията авионструкторът бе категоричен: "Асен Йорданов е световно известна личност. Той е създал азбуката на авиацията. Без неговите книги, без неговия труд, без неговите помагала за летенето и безопасността на полетите, авиацията нямаше да бъде на етапа, на който е в момента".