Ако правителството и парламентът решат да отменят политическото решение за спиране на проекта АЕЦ Белене, Агенцията за ядрено регулиране има готовност до една седмица след това да одобри проекта и да даде разрешение за строеж.

Това заяви председателят на АЯР Лъчезар Костов по време на отчетна пресконференция проведена в сградата на ядрения регулатор.

Костов обясни тази готовност с това, че агенцията, преди да бъде взето решението от март 2012 г., е била готова с почти всички стъпки и процедури по отношение на пускането на АЕЦ Белене.

По отношение на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй Костов заяви, че лично се е запознал с технологията на Уестингхаус, тъй като е бил в делегацията на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в края на миналата година в САЩ.

Припомняме, че след тази визита бе дадена зелена светлина на Стойнев да преговаря с Уестингхаус за изграждане на нова мощност в АЕЦ Козлодуй.

Костов заяви, че в момента не е времето да се говори дали технологията на Уестингхаус е най-безопасната или представлява някакъв риск. Това трябва да стане в процеса на лицензиране на новия блок.

Зам.- председателят на АЯР Борислав Станимиров заяви, че агенцията вече има опит с оценката на АЕЦ Белене, който ще помогне и в процеса на изграждане на 7-блок на АЕЦ Козлодуй.

Председателят на АЯР допълни от своя страна, че в момента е дадено разрешение за проучване на площадка, намираща се на територията на АЕЦ Козлодуй, като това е първият етап от цялостната процедура по лицензиране.

На въпрос на Money.bg колко време ще е необходимо на АЯР да даде окончателно разрешение за строеж на 7-ми блок в Козлодуй Костов заяви, че този процес за АЕЦ Белене е продъжил около 8 години. Това означава, че реалният момент от който може да започне строителството е около 2020 г., но може да бъде и по-рано, допълни Костов.

По време на отчета на АЯР заявиха, че през 2013 г. в АЕЦ Козлодуй е имало общо 13 аварии, които обаче са касаели индустриалната, а не радиационна безопасност в централата. Нямаме облъчени хора, нямаме облъчен персонал - всички авартии са били със степен на опасност 0, заяви Костов.

Също така стана ясно, че заради отменената оценка за въздействие върху околната среда на хранилището за средноактивни радиоотпадъци в Козлодуй неговата експлоатация може да не стартира през 2015. г., както е планирано а в по-късен етап.