Японски инвестиционни компании обмислят възможностите за транспортиране на свои стоки през български черноморски и дунавски пристанища и изграждане на съответни логистични центрове и инфраструктура.

Това стана ясно по време на срещата на премиера Бойко Борисов с председателя на Японската федерация на икономическите организации „Кейданрен" и президент на компания „Сумитомо Кемикъл" Хиромаса Йонекура.

На срещата присъстваха и икономическият министър Трайчо Трайков, както и представители на бизнеса на двете държави.

България е удобен входящ пункт към европейския пазар. Въвели сме привлекателен инвестиционен и данъчен режим и предоставяме преференции на фирмите, които влагат своите капиталовложения в различните видове производства", подчерта премиерът.

Той изрази надежда за активизиране и задълбочаване на икономическите връзки с Япония.

Борисов постави акцент върху нуждата от инвестиции най-вече при развиване на пристанищната структура при Бургас и Варна. По думите му и двете съоръжения се свързват удобно с националната пътна мрежа. .

Довършването на магистрала „Тракия" в средата на 2012 г. ще допринесе значително за развиване на дистрибуторската мрежа към Европа", заяви още министър-председателят.

Хиромаса Йонекура изрази задоволство от новината за изграждане на магистралата и подчерта, че това е от изключително значение за японските инвеститори. „Разполагаме с добро сътрудничество при производството на части за автомобили, енергетика и инфраструктура, но очакваме засилване на капиталовложенията", заяви още той.

По време на срещата беше засегната и темата за интереса на японските компании към проекти у нас в сектора на възобновяемите източници, производство на хибридни и електрически автомобили; изграждането на „интелигентни" енергийни системи. Повдигната бе и темата за развитието на пазара за екоавтомобили, както и въвеждането на иновации в областта на „интелигентните" енергийни мрежи.

По-рано днес министър Трайчо Трайков проведе делова среща с ръководството на японската корпорация „Тошиба", на която бяха обсъдени бъдещи проекти от взаимен интерес. В негово присъствие беше подписан и Меморандум за разбирателство между Българския енергиен холдинг (БЕХ) и „Тошиба".