трайковСъбираме министрите на енергетиката от съседните ни страни през следващата седмица, за да заявим по-ясно своите цели и интереси. Това заяви пред БНР министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Целта е държавите от Югоизточна Европа да създадат общ 10-годишен план за развитие. Поканени са министрите на енергетиката на Сърбия, Румъния, Сърбия, Македония, Гърция и Турция, а гости на форума ще бъдат италианският им колега, както и шефът на „Росатом" Сергей Кириенко, допълни Трайков.

Относно АЕЦ „Белене" Трайчо Трайков заяви, че има различни цени на ядрени мощности по света. "Не е тайна, че китайците са много амбициозни, в скоро време ще бъдат може би сила номер 1 в света по брой реактори", посочи той.

Енергийният министър заяви, че ще продължи да работи за това газопроводът „Набуко" да бъде реализиран - „той е истинският проект, от който България има нужда, който включва изцяло нови играчи и нови източници".

Трайков подчерта, че енергийната структура е гръбнакът на икономиката и е важно да се разглежда цяла Югоизточна Европа като един пазар.

По отношение на приватизацията на "Булгартабак", Трайков каза, че този път ще се стигне до сделка, но преди това ще се приватизира дружеството "Монтажи".