На смесен закрит аукцион, организиран от Българската фондова борса, успешно бе продаден мажоритарен пакет акции (67%) от капитала на "Юри Гагарин БТ"-Пловдив, собственост на "Булгартабак Холдинг" АД.

Пакетът, който е в размер на 672 616 акции, бе продаден на средна цена 41.04 лева за акция или общо за 27 606 541 лева, съобщиха източници от пресцентъра на Българска фондова борса, цитирани от Money.bg.

Миноритарният пакет в размер на 136 220 бр. акции, представляващи 13.57% от капитала на дружеството, бе предложен за продажба на аукциона едновременно с мажоритарния пакет.

От този пакет бяха продадени 131 517 бр. акции при средна цена 36.71 лева за акция.

"Успешната продажба на акциите на "Юри Гагарин БТ" за пореден път доказа, че приватизацията през фондовата борса е най-ефективна, бърза и прозрачна, заяви изпълнителният директор на БФБ-София Бистра Илкова. 

"Това неминуемо ще бъде забелязано от чуждестранните инвеститори и ще доведе до повишаване на доверието към българския капиталов пазар, към добре работещия български бизнес, който е представен на Борсата и ще го направи атрактивен за чуждестранните инвеститори и ще повиши авторитета му в деловите и финансови среди в страната и в чужбина. Очакванията на Борсата са, че и дялове от други големи български компании ще бъдат приватизирани през БФБ-София", допълни тя.