През последното десетилетие чуждестранните инвестиции у нас са над 29 млрд. евро. Това стана ясно от думите на зам.-министърът на икономиката Александър Манолев на Международната конференция "IT Hub Connect 2018", която се организира от Американската търговска камара в България и Индийско-българската бизнес камара.

"За последните 10 г. в страната ни бе създадена една много сериозна база, която ние трябва да надграждаме", акцентира Манолев. Общо повече от 29 млрд. евро са инвестирани у нас за последното десетилетие, изтъкна зам.-министърът на икономиката. Устойчиво растат и вложенията в сектори на икономиката с висока добавена стойност.

Нейнски отчита взаимни интереси на ЕС, Турция и България в икономиката

Нейнски отчита взаимни интереси на ЕС, Турция и България в икономиката

Според Надежда Нейнски е опасно България да влиза в ролята на посредник между големи страни, тъй като това изисква голям инструментариум

На първо място сред чуждестранните инвестиции се нарежда Холандия, с инвестирани 6 млрд. евро в икономиката ни. Тя е последвана от Австрия с близо 3 млрд. евро, Германия с над 2 млрд. евро и Гърция с 1,9 млрд. евро.

"Това обаче, което трябва да ни фокусира вниманието е каква е структурата на тези инвестиции и в кои сектори на икономиката ни се съсредоточават те", категоричен бе Манолев.

През 2017 г. инвестициите в преработващата промишленост са с дял от 33% от общия обем на преките чуждестранни инвестиции. След нея най-популярен е сектор "Търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети" с дял от 32%.

Според Манолев тези процеси трябва да се управляват успешно.

"Тези процеси могат и трябва да се управляват още по-ефективно чрез Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) и това е посоката, в която работим", обясни зам. икономическия министър. "Движим в правилна посока, но имаме нужда от още усилия, за да развием именно секторите с висока добавена стойност", подчерта Александър Манолев.