Въпросът за съдбата на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" е окончателно приключен за Европейската комисия, заяви Феран Тараделас, говорител на еврокомисаря по енергетиката, цитиран от БНР.

След като подробно се запозна с вчерашното решение на Външната комисия на Европейския парламент, Фаран Тараделас отново заяви, че за Европейската комисия въпросът е приключен и добави, че не вижда начин той да бъде поставен отново за обсъждане в бъдеще.

Особено сега, след като договорът за присъединяване, част от който е ангажимента за затваряне на блоковете, е окончателно ратифициран. Тараделас отхвърли и обсъжданите напоследък варианти блоковете да бъдат спрени сега, както е договорено, и пуснати отново на по-късен етап.

България се е ангажирала не само да спре тези реактори, но и окончателно да ги изведе от експлоатация, заяви говорителят. Според него евентуален недостиг на енергия у нас би следвало да бъде компенсиран с повишаване на мощността на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" и увеличаване на енергийната ефективност, за което ЕС е отпуснал средства на България.