Министърът на енергетиката Теменужка Петкова да разпореди финансова проверка на "Топлофикация", настоя обмудсманът Мая Манолова.

"Много видни юристи смятат, че "Топлофикация-София" злоупотребява с правото", каза омбудсманът Мая Манолова пред БНР по повод констатацията ѝ, че дружеството начислява такса "юрисконсулт" на абонати, осъдени за неплатени сметки. В същото време дружеството дава заплата на същия юридически консултант.

Тя настоява чрез механизмите на финансовия контрол да бъде изяснено какво се случва със събираните от "Топлофикация" юрисконсултски възнаграждения. "Колко пъти дружеството ги събира, как ги осчетоводява и за какво ги харчи?", запита Манолова.

Според обществения защитник това е неоснователно обогатяване от страна на "Топлофикация". От "Топлофикация" признаха, че използва тези средства, за да плаща свои разходи, например просрочените си задължения за природен газ.

Административните разходи за заплати са увеличени с 3 милиона. В същото време КЕВР одобрява тези разходи, плюс допълнителни разходи за съдебни разноски, не предприема никакви действия за това да бъдат избавени българските граждани от неправомерното събираните на допълнителни средства, плюс и без това високите цени за топло.

"Ще изпратя още една препоръка на председателя на КЕВР, ще поискам още една публична среща, ще поканя медии, ще поканя потребителски организации. КЕВР са длъжни в случаите, в които установят незаконни, неморални, несправедливи, некоректни практики по отношение на топлофикационните дружества, спрямо техните клиенти, да променят общите условия", реагира Манолова.

Преди седмица председателят на държавния енергиен регулатор Иван Иванова, който е уведомен за нерегламентираното събиране на пари от гражданите, заяви, че ръководената от него комисия все още не е излязла с решение по казуса, защото очаква съдебно решение.

На кого служи Комисията за енергийно и водно регулиране? От кого е зависима уж независимата комисия, пита омбудсманът Мая Манолова.

В крайна сметка, вместо да защитава гражданите и да следи за законността и почтеността в отношенията между монополните топлофикации и гражданите, тя реално е взела страната на монополните дружества.

Омбудсманът спомена и други скандални факти. Предстоящото намаление на цената на парното, което се очаква от 1-ви юли е за 4,5%. "При положение че цената на природния газ намаля от началото на тази година с 31%, практически топлофикациите намаляват цената веднъж с 5,5% , сега с 4,5%, т.е. – общо 10%. Останалите 21% трябваше да отидат за намаляване на изкупната цена на тока, който се произвежда от "Топлофикация", което да се отрази на крайната цена на тока, който плащат битовите потребители, но виждаме, че на заседание се възприема, че токът няма да бъде променен като цена. Т.е. тези 31%, с които намалява цената на природния газ, се разпределят – 21% в полза на "Топлофикация" и 10% в полза на хората, които ползват парно", обясни Мая Манолова.