"Отидоха ли някъде Фолксваген? Решението къде да отидат е техен проблем.".

Така министърът на икономиката Емил Караниколов коментира в сутрешния блок на БНТ изгубената битка за немския автомобилен гигант "Фолксваген" с Турция.

По думите му, България остана единствената държава в битката с Труция за домакинство на новия завод. В битката за Фолксваген България само спечели имиджово, защото страната ни има интересен бизнес климат, сигурен е Караниколов. 

Припомняме, в началото на октомври 2019 г. "Фолксваген" замрази плановете си да изгради завод край турския град Измир заради военната операция "Извор на мир" на Турция в Сирия.

Битката между Тесла и Фолксваген се решава в Китай

Битката между Тесла и Фолксваген се решава в Китай

Надпреварата не е равнопоставена...

"Ние научихме много неща и не спираме да търсим стратегически инвеститор. Научихме интересни уроци как се работи със стратегически инвестотор. Инвеститорите искат готови пакети, а не да ги водим по голите поляни, защото те не искат това", обясни Караниколов.

Трябва да чистим имиджа на България, призова икономическият министър. Той се похвали, че бумът в страната ще бъде в автомобилния сектор, който става изключително ключов благодарение на откритите автомобилни заводи.

Според него логиката на стратегическите инвеститори трябва да бъде икономическа и никой не взима решение за ден или два. Той посочи, че има един голям проблем - първоначалното натрупване на капитал. В България са идвали стратегически инвестотири по време на прехода, но ние сме ги давали на други, припомни Караниколов. 

Гърция също пожела завода на "Фолксваген"

Гърция също пожела завода на "Фолксваген"

Инвестицията е за над 1 млрд. евро

Ако не дойде финансова криза няма да има проблем в икономиката ни. В нашата икономика наистина има балансиран ръст, но по отношение на доходите има още много да изпреварваме, смята министърът на икономиката.

Радостната новина според него е, че през последните 3 години доходите в България растат средно между 8-12%. Караниколов предупреди, че финансовата криза няма да тръгне от България, а от световните и големи икономики. 

Фолксваген изчаква Турция, не търси друга площадка за новия си завод

Фолксваген изчаква Турция, не търси друга площадка за новия си завод

Няма срок за окончателното решение…

По данни само за първите 7-8 месеца имаме €17 млрд. износ, с което държавата правилно осъществява своите политики и дипломацията с други държави. Емил Караниколов се похвали, че металургията, ИТ секторът и автомобилният сектор в страната ни се развиват добре благодарение на високите заплати.

Икономическият министър посочи, че проблемът идва от това, че в последните 20 години в страната ни е било изоставено образованието. Колкото по-образовани са хората, толкова по-високи заплати ще имат, категоричен беше Караниколов. Той е сигурен, че инвестициите в България ще се разширяват.