Германският автомобилен гигант "Фолксваген" отложи окончателното решение дали да построи автомобилен завод в Турция, заяви говорител на компанията на фона на международните критики срещу военната операция на югоизточната ни съседка в Сирия и опасенията за потенциални последствия върху репутацията на компанията, съобщава "Ройтерс".

"Ние внимателно наблюдаваме настоящата ситуация и гледаме със загриженост на текущите събития", изтъкна говорителят на компанията.

"Фолксваген" се разколебава за завод в Турция заради операцията в Сирия

"Фолксваген" се разколебава за завод в Турция заради операцията в Сирия

Ръководството вече не бърза да подписва договора за строителство

По-рано този месец "Фолксваген" създаде дъщерна компания в западната турска провинция Маниса, въпреки че компанията отбеляза, че все още е в последната фаза на преговорите и че не е взела окончателно решение за завода.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в неделя, че е казала на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че офанзивата трябва да бъде прекратена, защото рискува да създаде хуманитарна криза.

Страните членки на Европейския съюз се договориха вчера да ограничат износа на оръжие за Турция, докато президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи санкции на Анкара, макар че наказателните мерки са доста по-меки от това, за което настояваха американските конгресмени, а и от това, което самият Тръмп обещаваше

Турция спечели битката за "Фолксваген"

Турция спечели битката за "Фолксваген"

Автомобилният гигант е регистрирал подразделение в турския град Маниса

Турските военни обявиха, че силите им са превзели градовете Рас ал Айн и Тал Абяд, два стратегически града в източния и западния край на буферната зона, която се опитва да създаде в ранните етапи на операцията си. Мониторингова група обяви, че кюрдските бойци са си възвърнали контрола върху тези райони след атака, която е започнала вчера вечерта, но засега е невъзможно тази информация да бъде потвърдена.