Добивът на дървесина в България намалява с около 2.5 млн. кубични метра за последните 2 години, съобщиха от Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП).

Според организацията планираното годишно ползване на дървесина в страната трябва да е около 7.2 млн. куб. метра, но през 2020 и 2021 г. са добити не повече от 6 млн. куб. От БКДМП заявяват, че тревожната тенденция продължава и по тази причина мебелните фирми губят поръчки и от чужбина.

От камарата допълват, че българската мебелна промишленост е силно експортно ориентирана и липсата на дървесина може да се отрази негативно на бранша. От БКДМП цитират и данни на европейски изследователски центрове, според които през последните 6 години износът на мебели на страната ни се е увеличил с 39%, а производството - с 16%. Износът на мебелна продукция за 2020 г. възлиза на 427 млн. долара. По експорт на мебели страната ни е на 38-мо място в топ 100 за света. Българските мебелни фирми изнасят 84% от продукцията си за държави от ЕС, а 16% - за други страни. Съотношението износ-производство според вида на мебелите сочи за превес на тапицираните мебели, които възлизат на 91%, 59% - офис мебели, а 11% за кухненско обзавеждане. Български мебелни производители изнасят за следните пазари: Румъния - 15%, Гърция - 9%, Германия - 9% , Франция - 7% , Чехия - 7%, Полша - 6%, Холандия - 5%, Италия - 5%, Дания - 5%, Великобритания - 4 %, 28% - други държави.

"Свилоза" спира производство за неопределено време

"Свилоза" спира производство за неопределено време

Липсва дървесина

"Темповете на растеж в бранша обаче са сериозно застрашени в последните 2 години, тъй като липсата на дървесина се усеща осезателно, независимо че в секторите мебелното производство, строителството и част от дървообработването отбелязват ръст на производство", посочват от бранша.

От БКДМП отново отбелязват, че част от фирмите в сектора дървообработване частично или напълно са спрели работа, което води до намаляване на персонала, по-малко данъци в хазната и по-малко добавена стойност. Според организацията причините за недостига на дървесина са няколко: "Недобро управление на горите, съчетано със силно популистки екологични идеологии и незавидното положение, до което е доведен секторът дърводобив. Част от проблемите поражда и заповедта за ограничаване на дърводобива с 30% на обема на предвиденото средногодишно ползване по горскостопански планове от високостеблени гори с възраст над 100 години, която издава министърът на земеделието от служебния кабинет на Стефан Янев - проф. Бозуков през 2021 г. и тя все още не е отменена."

От Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост заявяват още, че горите у нас са в добро състояние и в последните 60 г. запасите от дървесина са се увеличили почти 3 пъти - от около 240 млн. кубика до 720 млн. кубика. Допълват, че освен това България е на първо място в страните от ЕС с 52% защитени гори от общата горска площ по "Натура 2000" и на 8-мо място по обща площ защитени. "Според експертите обаче, за да се възобновяват, горите имат нужда от сеч, защото по този начин спомагат за намаляване на въглеродните емисии и същевременно осигуряват прираст на дървесина", изтъкват от БКДМП.

МЗХГ стартира нова кампания за закупуване на поземлени имоти в горски територии

МЗХГ стартира нова кампания за закупуване на поземлени имоти в горски територии

Подобни инициативи имаше през 2016 г., 2020 г. и 2021 г.