Чешкия бизнесмен Петр Келнер получи забрана да придобие "Нова Броудкастинг Груп" АД. Комисия за защита на конкуренцията не позволи сделката. 

След анализ Комисията установи, че "Нова Броудкастинг Груп" АД притежава значителен пазарен дял на пазара на телевизионно разпространение и между 40 и 50% от рекламния пазар на база стойност. 

КЗК забрани на "Инерком" да купи ЧЕЗ
Обновена

КЗК забрани на "Инерком" да купи ЧЕЗ

Заплашва конкуренцията

"Значителният брой средства за масова информация с които ще разполага обединената група, ще й даде съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги. По този начин, участниците в концентрацията биха имали стимул и реална възможност да променят своята търговска политика под различни форми, изразяващи се в ограничаване на достъпа, повишаване на цените или промяна в условията по сключените договори", казват от комисията.

Намеренията на компанията PPF бяха обявени още в средата на февруари тази година. Тогава стана ясно, че тя ще плати 185 милиона евро за българската медийна група.

С придобиването на групата около "Нова телевизия" PPF Group би станал  собственик на още редица активи с различна дейност

Келнер бе избран и за купувач на активите на Telenor у нас и в още няколко държави. Сделката се гледа от Европейската комисия и по нея все още няма решение.

Припомяме, КЗК забрани и сделката запридобиването на ЧЕЗ от Инерком.