Забранява се използването на думата „млечен" или нейни производни в наименованието на имитиращите продукти. Това става с предлагани от Министерство на земеделието и храните (МЗХ) изменения в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти.

От агроведомството поясняват, че ще бъде променен и начинът на етикетиране. Надписът „Имитиращ продукт” трябва да бъде с големина на шрифта най-малко 75% от този, с който е изписано наименованието на продукта. По този начин ще се гарантират правата на потребителите и ще се повишат възможностите им за информиран избор.

БАБХ търси възможност да обнародва нередовните производители на млечни продукти

БАБХ търси възможност да обнародва нередовните производители на млечни продукти

От Агенцията изненадани от изследването на "Активни потребители"

На пазара имитиращите продукти ще се предлагат единствено и само в опаковки.

Предложените от министерството изменения в наредбата са във връзка с общоевропейската криза в млечния сектор. Една от целите е именно неговата подкрепа.

Българската агенция по безопасност на храните извършва постоянен контрол на предлаганите на пазара млечни продукти. От агенцията уверяват, че проверките не са кампанийни.

Промените в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти са качени на сайта на МЗХ и са достъпни за обществено обсъждане.

От земеделското министерство посочват още, че средната изкупна цена на суровото краво мляко в България през март 2016 г. е с 3 % по-ниска спрямо февруари и с 11 % по-ниска спрямо март 2015 г. През септември най-вероятно щели да се обсъждат варианти за финансовата подкрепа към сектор „Мляко”.