Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проверява всички производители на млечни продукти. От средата на месец март агенцията е засилила проверките, като целта е за около 2-3 месеца да обхване всички мандри.

Взети са 424 проби от 250 производители, чиито продукти биват изследвани за наличие на немлечни мазнини. 393 проби са взети от продукти, произведени в България, а 31 проби от продукти, произведени в ЕС. Данните представи изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев.

Агенцията е предприела последващ засилен контрол на рисковите производители и търговци. По 5 проби дневно се изследват за наличие на немлечни мазнини. Резултатите от тях ще бъдат публикуват на сайта на БАБХ.

Основно в изследването участват маслото, сиренето и кашкавалът, но скоро ще бъде включено и млякото.

Юристите на агенцията обсъждат какви са възможностите да обявяват производителите и марките на продуктите, тъй като Законът за храните не позволява това.

Вече има установен нарушител. Взети са му 6 проби и при всички е установено наличие на немлечни мазнини. От БАБХ увериха, че дейността му ще бъде временно преустановена.
В случая става дума за умишлена заблуда на потребителите. Продуктите ще трябва да бъдат изтеглени от пазара и да бъдат преетикирани, за да знае потребителят, че това е имитиращ продукт.

Производителя го очакват финансови санкции, които тръгват от 500 лв. нагоре. При него обаче ще бъдат наложени максимални, тъй като се касаело за рецидив. Ще му бъде извършен солиден одит от ветеринарни лекари на системите за проследяване и контрол. Д-р Любомир Кулински от БАБХ подчерта, че при този производител има пропуски още при входящата суровина.

За да възобнови дейността си, фирмата трябва да се представи добре на одитния доклад, както и да предостави гаранции, че суровините, които влага в продукта, отговарят на описанието на етикета.

Амбицията на БАБХ е да включи всички 28 области в проверките. Започнали са със София, Пазарджик, а днес ще бъдат взети проби и от Враца. Целта им не е да проверяват само големи магазини, а и малките квартални магазинчета. Пробите се изследват в Националния референтен център по безопасност на храните.

Шефът на БАБХ Дамян Илиев заяви, че е изненадан от поведението на „Активни потребители”, които наскоро представиха изследване за сирената. Илиев изтъкна, че е по-добре компетентният орган, който има административни права да налага наказания, да бъде информиран, когато потребителите имат съмнение за даден продукт.

„Изненадан съм, че не сме били уведомени, защото пробите трябва да се вземат в присъствието на ветеринарен лекар, за да имат юридическа стойност”, обясни той.
Все пак стана ясно, че предвид намерението на БАБХ да провери всички мандри в България, изследването на „Активни потребители” реално ще бъде преповторено от официалния орган в лицето на БАБХ.

Няма никакъв хранителен апокалипсис по отношение на безопасност на храни”, увери шефът на агенцията. Да, има измамници, но от гледна точка на здраве и безопасност на храните страната няма проблем, категоричен бе той. Д-р Илиев успокои, че сиренето на българския пазар е безопасно и качествено.

От контролния орган смятат, че в момента санкциите нямат достатъчно силен възпиращ ефект. За заблуда на потребителите санкциите тръгват от 500 лв., като растат при съпътстващи нарушения. В новия Закон за храните санкциите ще са 3-4 пъти по-високи.