Ще бъдат унищожени заразените с шап животни в община Средец, заяви земеделският министър Мирослав Найденов пред депутатите от Земеделската комисия.

Заразени са по думите му 143 говеда в една ферма. Предприети са ограничителни мерки в 10-километровата зона, коментира още министърът. Той е категоричен, че страната ни се справя с шапа, като посочи още, че над 1000 огнища на шап са констатирани в Турция, но южната ни съседка е предприела мерки срещу заразата.

Според земеделския министър няма категорично доказателство, че шапът у нас идва от Турция. Въпреки това южната ни съседка е „главният заподозрян" за разпространението на шапа у нас.
Според Мирослав Найденов докато съществуват огнищата на шап в Турция, нямаме гаранция, че нашите животни няма да се заразят.

Найденов посочи още, че вирусът може по въздушно-капков път да премине два километра територия. Хубаво е, че заболяването е хванато в предклиничната му фаза, коментира още той. Собственикът на заразената ферма ще бъде обезщетен на 100 %.

Според земеделския министър изграждането на заграждения по българо-турската граница не е решение. Турция не гледа с добро око на подобни заграждания, изтъкна министърът.

Той информира още, че Европейската комисия е одобрила пакет с мерки срещу шапа и допълнителни профилактични мероприятия, като финансовата рамка на този пакет е между 1,5-2 млн евро.