"Премиерът не намекна, а каза в съвсем прав текст, че не сме склонни на 2,5 млрд. евро инфлационен индекс за АЕЦ "Белене". Това заяви министърът на икономиката Трайчо Трайков минути след редовното заседание на Министерски съвет.

Той посочи, че предишните управляващи не са договорили инфлационния индекс, а са го оставили на този кабинет и допълни, че сега се преговаря.

"Уверявам ви, че преди да стана министър имам 15 години опит именно в големи сделки за разлика от т.нар. професионални политици, които ми дават съвети, така че неизгодна за България сделка през мен няма да мине", категоричен е Трайчо Трайков.

"Намеците на Росатом, че ще се оттеглят от проекта е очевиден опит за натиск за решение от наша страна", посочи още министърът в коментар на появилите се информации, че Росатом и Атомстройекспорт обсъждат оттегляне от "Белене."

"Очевидно играта загрубява, така че очаквайте още партенки", коментира Трайков.

На въпрос колко още партенки са необходими, за да се откаже България от проекта, Трайков подчерта: "Моята цел не е нито да се откажем, нито да стане на всяка цена. Моята цел е ако сделката бъде договорена и формулирана по начин, който е изгоден за нас, тя да стане".

"Биомасата е част от много важния за България потенциал за възобновяеми енергийни източници", категоричен е Трайков. Според експертни оценки потенциалът само на отпадната дървесна маса е около 800 мегавата годишно.

Запитан какво ще бъде бъдещето на БЕХ и какво се случва с идеите за преструктурирането му, министър Трайков заяви: "Бъдещето ще бъде такова, каквото реша".

По повод продажбата на "Булгартабак" министърът посочи, че е имал среща с консултантите, които предлагат приватизационен метод. Предстои в следващите дни министерството да го одобри и по този начин графикът за продажба до средата на годината ще бъде спазен.

"Имаме предварителен добър интерес от компании и финансови инвеститори. Има предложение от няколко стратегически и финансови инвеститора", посочи икономическият министър, но не уточни колко са те. "Надявам се, че най-накрая тази сага ще бъде приключена", сподели Трайчо Трайков.

Стана ясно още, че по време на заседанието на МС не е било обсъждано предложението на президента Първанов за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност.