Законодателни промени за запазване на конкурентоспособността на икономиката и спиране на обедняването на нацията иска Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) в писмо до всички парламентарни групи в Народното събрание, премиера Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев.

Работодателските организации настояват за спешна среща с парламентарните групи.

"Уважаеми народни представители, в настоящата турбулентна и несигурна международна обстановка във Вашите възможности и правомощия е да предприемете необходимите действия и приемете належащите законодателни промени, които могат да гарантират предвидимостта на регулаторната среда, конкурентоспособността на предприятията, българската икономика и националното благосъстояние, и да спомогнат за овладяване на инфлационните процеси и натиск", заявяват от АОБР.

Сред най-належащите законови промени работодателите открояват регламентирането на дългосрочен механизъм за компенсиране на небитовите енергийни потребители за цените на електрическата енергия до отпадане на основанията за това. Те отбелязват, че настоящият механизъм за компенсации е в сила до края на месеца и няма гаранции за продължаването му през втората половина на годината. Според бизнеса липсата на компенсиране на цените на тока би довела до загуба на конкурентоспособност на предприятията, допълнителен силен тласък на инфлационните процеси, нова загуба на покупателна способност при текущите доходи, обезценяване на спестяванията и обедняване на нацията.

Работодателите питат премиера от къде ще купуваме газ след края на юни 2022 г.

Работодателите питат премиера от къде ще купуваме газ след края на юни 2022 г.

Правителството да обяви на какъв етап са евентуални преговори за доставка на природен газ

От АОБР предлагат отправят конкретни предложения за допълнение на актуализацията на бюджета:

"§..... (1) Фонд "Сигурност на електроенергийната система" компенсира небитовите крайни клиенти на електрическа енергия в размер 80 на сто от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента "ден напред" на "БНЕБ" ЕАД за съответния месец и базовата цена в размер 200 лв./MWh.

(2) Не се изплаща компенсацията по ал. 1 за клиенти с цени под базовата цена от 200 лв./MWh .

(3) На клиенти с цена, надвишаваща базовата с по-малка сума от размера на компенсацията, изчислена по реда на ал.1, се изплаща компенсация в намален размер така, че резултативната цена за клиента след компенсиране да не е по-ниска от 200 лв./ MWh.

  • ... Параграф ... влиза в сила от 1 юли 2022 г."

От Асоциацията на организациите на българските работодатели искат също механизъм за гарантиране на дългосрочно предлагане на електроенергия за електроинтензивната индустрия в България, природен газ и петролни продукти за транспорта на достъпни цени.

Според АОБР националният пазар има нужда от дългосрочни решения, които да гарантират предвидимост на цените, стабилност на физическата доставка и възможности за управление на риска.

"Обръщаме внимание, че на пазара на електроенергия и понастоящем съществува възможност за предлагане на продукти с дълъг срок на доставка на сегмента "Централизиран пазар на двустранни договори". Но поради екстремни цени на електроенергията в ЕС и свързаност на пазарите не е възможно провеждането на честен търг, на който българските потребители да закупят електроенергия на конкурентна цена за електроинтензивната индустрия", посочват работодателите. Те допълват, че по тази причина е необходимо нотифициране на схема и заделяне на количества енергия от АЕЦ или НЕК, които да бъдат предоставени на електроинтензивната индустрия в България на цени, на които се снабдява с електроенергия електроинтензивната индустрия в ЕС.

"Тъй като изпълнението на такава необходима мярка за стабилизиране на пазара, като предлагането на стандартизирани продукти с дълъг срок на доставка на регулиран сегмент за електроинтензивната индустрия, се бави повече от година, ви призоваваме да се предвидят текстове в Закона за енергетиката, които да гарантират предлагането за електроинтензивната индустрия на определени обеми електрическа енергия от производителите с господстващо положение със срок на доставка от поне 6 и/или 12 месеца при условия, посочени по-горе", апелират от АОБР.

Цените на тока - по-големият проблем на бизнеса

Цените на тока - по-големият проблем на бизнеса

Още миналото лято започнаха проблемите с електроенергията заради погрешната либерализация на пазара

Работодателите изтъкват още, че е изключително несигурна и в ситуацията по отношение на доставките на природен газ. Обясняват, че според наличната информация от "Булгаргаз" са закупени два танкера, които са достатъчни да задоволят търсенето в страната до края текущия месец. "Понастоящем, обаче, бизнесът и обществото все още не са информирани дали има подписани споразумения за дългосрочна доставка на природен газ от алтернативни доставчици", пишат те.

От Асоциацията на организациите на българските работодатели заявяват също, че за гарантиране производствената дейност на предприятията (особено на тези с непрекъсваем технологичен цикъл) е изключително важно да се гарантира осигуряването на договори за доставка в дългосрочен порядък и на конкурентни за този сегмент ценови нива.

От бизнеса настояват и за компенсаторен механизъм за цената на природния газ.

Отбелязват, че не са изпълнени поетите от изпълнителната власт обещания за компенсаторен механизъм за смекчаване на ефектите от извънредните цени на газа, а именно компенсации за разликата над утвърдената от КЕВР цена на природния газ за месец април 2022 г. от 142.59 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

"Тъй като нашето разбиране е, че източникът на средствата за този компенсаторен механизъм следва да бъде държавният бюджет, призоваваме те да бъдат предвидени в настоящата му актуализация", апелират от АОБР.

На първо четене Народното събрание прие актуализацията на държавния бюджет

На първо четене Народното събрание прие актуализацията на държавния бюджет

Народните представители гласуваха със 133 гласа "за", "против" 104 и без въздържали се

Работодателите искат също индексации на договорите в строителството.

Те настояват да се предвидят необходимите средства за разплащане на дължимите от държавата средства към предприятията, както и да се ускорят започналите разплащания с пътностроителните компании по вече изпълнени обществени поръчки.

Според Асоциацията на организациите на българските работодатели е необходимо чрез спешна законодателна промяна да се уреди индексирането на договорите по обществени поръчки в сферата на строителството, както и да се осигурят от държавния бюджет средства за гарантиране на сигурността на транспортната мрежа поради увеличаващия се риск от спиране на процедурите и изпълнението по договори, финансирани по Оперативните програми, с последващи финансови корекции или възстановяване на средства към ЕК.