Депутатите приеха на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на актуализацията закона за държавния бюджет с вносител Министерски съвет. Народните представители гласуваха със 133 гласа "за", "против" 104 и без въздържали се.

В контекста на дебатите за актуализацията на държавния бюджет Петър Чобанов от ДПС заяви, че освен към дългова спирала се върви и към ликвидна криза. Внимавайте с ликвидността и държавата да не остане без пари. Няма да стане с крясъци и лозунги, защото към момента си затворихме вратата към международните пазари и няма как да я отворим, предупреди Чобанов.

НС прие вдигане на пенсиите на два етапа - от юли и октомври

НС прие вдигане на пенсиите на два етапа - от юли и октомври

Максималната пенсия се вдига със 70% наесен

Народната любов отвън пред парламента може да доведе до това, че няма да има гласове за бюджета, предупреди заместник-председателят на парламента и председателстващ заседанието на законодателния орган Кристиан Вигенин.

За да разсее малко обстановката, Вигенин дори се пошегува с депутата от ДПС Халил Летифов, че много по-бързо заема мястото си в пленарна зала, отколкото другите си колеги, макар че е леко пострадал и е с патерици.

След гласуването на бюджета имаше и един отрицателен вот от страна на ДПС. Джейхан Ибрямов заяви, че прогнозируемата инфлация в бюджета е около 12%. До края на годината още колко актуализации ще видим, Ибрямов не знае. Затова според него правителството трябва да си отиде. Едно ново правителство трябва да направи бюджет на реалните приходи и разходи, настоя той.

Пътищарите спират всякаква дейност

Пътищарите спират всякаква дейност

Причината е липсата на средства в актуализацията на бюджета за разплащане на извършени вече дейности

"Очакванията на финансовото министерство могат да сигнализират, че повишаването на различни прагове по административен ред по-сокор са довели до повишаване на сивия сектор и тук трябва да бъдем много внимателни", заяви Любомир Каримански.

"По отношение на самите мерки в актуализирания бюджет, те са наистина антиинфлационни. Свързани с намаление на данъчни приходи. Може би това не са мерките, които ние бихме желали, но за мен това е крачка в правилната посока", заяви Владислав Панев от "Демократична България".

"Основните акценти в бюджета са свързани с антикризисните мерки, които са предвидени и представени от правителството. Част от тях са насочени към това да останат повече доходи у хората и фирмите. Увеличава се данъчният кредит", заяви Асен Василев.

"Можем да го наречем за по-кратко бюджет за спасяване на кожата на правителството, чрез мнима защита на хората и бизнес поради високата инфлация, която той ще продължи да формира. Това е бюджет на завишени социални разходи, без да разчита конкретни инвестиционни поректи", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Лекарите подкрепят исканията на служителите в НЗОК за по-големи заплати

Лекарите подкрепят исканията на служителите в НЗОК за по-големи заплати

Необходимо и реформиране и рационализиране на щата, според БЛС

"Механизмът на взаимодействие на коалиционните партньори, ако това правителство продължи да управлява докрая на годината, няма да е последна", заяви Кирил Ананиев.