Българският лекарски съюз (БЛС) подкрепя исканията на служителите в Здравната каса да им бъдат увеличени заплатите.

Решение за това е взето на заседание на Управителния съвет на БЛС, съобщиха от съсловната организация.

От БЛС определят като справедливи исканията на колегите си, работещи в РЗОК и НЗОК.

Служителите на Здравната каса в страната излязоха на предупредителен протест

Служителите на Здравната каса в страната излязоха на предупредителен протест

Искат увеличение на заплатите

"Оценката за труда им е оскърбителна и показва непознаване на отговорностите, които носят. Заплащането им не отговаря по никакъв начин на огромното натоварване, на което са подложени", коментират от Българският лекарски съюз.

От съсловната организация смятат, че освен увеличение на заплатите, е необходимо и реформиране и рационализиране на щата в районните здравно-осигурителни каси в страната, както и оптимизиране и улесняване на процесите на работа на работещите там.

"Решаването на проблема не минава през назначаването на стотици нови служители, на обидно ниски заплати. Подобна стъпка няма да доведе до по-добра организация на работа и няма да удовлетвори работещите там, а напротив - ще утежни и без това тромавата структура", подчертават от БЛС.

Високо напрежение в зала при дебата за бюджета на НЗОК

Високо напрежение в зала при дебата за бюджета на НЗОК

Проф. Костадин Ангелов се заяде с колегата си от БСП проф. Георги Михайлов

Припомняме, че в понеделник служители на Здравната каса в страната излязоха на предупредителен протест с искания за по-високи заплати и отпускане на допълнителни щатни бройки в НЗОК.

Снощи Народното събрание прие на първо четене актуализация на бюджета на Касата, която предвижда увеличение на разходите за персонал с 4 000 000 лв., за издръжка на административни дейности - с 2 300 000 лв., за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ и плащане с трансфер от централния бюджет по чл. 5 - с 45 901 000 лв., и за други здравноосигурителни плащания за медицинска помощ, оказана в съответствие с правилата за координация на системите за социална сигурност, както и за поставяне на ваксини срещу COVID-19 за здравноосигурени лица - 10 000 000 лв.