emaxpress
Новият законопроект за горите допуска заменки единствено за инфраструктурни и държавни проекти. Това съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов, цитиран от БНР.

Настоящият Закон за горите е приет 1997 година и до момента е оправян 42 пъти за обслужване на корпоративни интереси. Когато поехме управлението, обещахме да подготвим нов закон за горите, посочи аграрният министър.

По повод твърденията, че законът за горите ще узакони замените на държавни гори и защитени територии, извършени от предишни правителства, Найденов обясни:
Срещу оставената възможност да се ползва инструмента, наречен заменки, се протестира. Оставаме възможност да се извършват заменки само при реализирането на инфраструктурни и държани обекти.

От думите му стана ясно, че най-голям обем заменки се налагат при прокарването на трасета и пътища, които обикновено пресичат горските територии.

С друг закон - Законът за земеделската земя, забранихме изграждането на фотоволтаични съоръжения на земя от 1-ва до 4-а категория, уточни Найденов.

Освен декларацията на "Да остане природа в България", имаме много декларации и от други неправителствени организации, които ни подкрепят. Имаме ангажимент и към ЕК, за да можем да отговорим на съмненията й за нерегламентирана държавна помощ, каза още той.

Министър Найденов изрази увереност, че има достатъчно мотиви част от замените да отпаднат по съдебен път:

Освен Стефан Юруков и Нихат Кабил, надявам се списъкът с обвиняемите да се разшири. Фирма, свързана с Красимир Гергов, предложи около голф игрище на морето да върне заменени гори в състава на Държавния горски фонд, уточни той.

По въпроса за инвестициите на Христо Ковачки в Рила министър Найденов коментира:

Когато разкрихме схемата, с която Нихат Кабил и неговият екип са облагодетелствали неправомерно фирми около Ковачки, подадохме сигнал в прокуратурата.

Найденов допълни, че в момента тече разследване.