Ако се стигне до ефективна стачка, ток няма да има, за което се извиняваме на потребителите.
Това заяви Денко Ройдев, председател на стачния комита при ЧЕЗ - „Разпределение България" АД.

Припомняме, преди време от ръководството на елразпределителя гарантираха, че токът няма да спре дори и при стачка на работещите в дружеството.

Нашата стачка не е политическа, а икономическа, заяви Ройдев и посочи като причина за евентуалните стачни действия исканията на работниците в ЧЕЗ.

Едно от тях е липсата на инвестиции. Ако се влагат някакви средства, то това е в евтино оборудване, което води до некачествена електроенергия и загуби.
В тази връзка е и искането за подновяване на оборудването.

Другото искане е за достойно и нормално увеличение на доходите. В момента средната брутна работна заплата в ЧЕЗ е около 800 лв.
За сравнение, в другия електроразпределител Е.ОN средната заплата е около 910- 920 лева, а от първи април там заплатите ще се увеличат с 28%, както и бонусите с 10%.

Друг проблем за работещите в ЧЕЗ са предвидените от работодателя съкращения от месец май.

Това са 400 инкасатора, 150 работници от поддръжката и 70 човека, за които все още не е уточнено от кои звена ще бъдат.
По думите на Ройдев, тези цифри са изнесени от изпълнителния директор на ЧЕЗ.

В момента в дружеството работят 1120 човека персонал и според синдикатите това е под необходимия минимум, за да се осигурява качествено обслужване.

Проблем е и намалението на обезщетенията при съкращение. За миналата година максималното обезщетение е било 18 брутни заплати, докато за 2008 се предвижда то да е максимум от 10 брутни работни заплати.

Ройдев посочи, че през последните месеци има голямо текучество на персонал. „Има свободни места, но никой не иска да започне работа тук заради прекалено ниските заплати"

Председателят на комитета призова работодателите от ЧЕЗ, ако днес на преговорите не достигнат до единодушие, следващите преговори да се проведат пред камери и журналисти.