Средствата по Схемата за преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството, ще се разпределят на досегашния принцип като сумата се намалява с 5%.

Това гласува днес Консултативният съвет по тютюна, който се проведе в сградата на Министерството на земеделието и храните. Присъстваха представители на браншовите организации в сектор "Тютюн", които обединяват производители, преработватели и търговци.

Следващата седмица се очаква да се проведе Управителен съвет на Държавен фонд "Земеделие", който ще гласува общия бюджет на схемата.

След това ще бъде издадена заповед с конкретните ставки по сортови групи. Запазва се разделението на група "Басми" на 3 подгрупи по произведено количество - до 1 тон, от 1 до 2 тон и над 2 тона.

Приетият вариант е принципно идентичен с миналогодишния и подпомагането се намалява с 5% на годишна база.

Членовете на Консултативния съвет обсъдиха изкупната кампания на тютюна от реколта 2016 г. и съпътстващите я затруднения. Представител на фирмата изкупвач, забавила част от плащанията, пое ангажимент да се погасят задълженията към тютюнопроизводителите до 31 май.

От бранша поискаха удължаване на срока за регистриране на тютюнопроизводителите до края на април, което беше прието.

Производители и преработватели на тютюн обединяват сили в защита на сектора

Производители и преработватели на тютюн обединяват сили в защита на сектора

Бранят интересите на европейско ниво

Министърът на земеделието и храните Христо Бозуков заяви, че очаква средствата по преходната национална помощ за тютюн да бъдат изплатени до средата на април.

По-рано през деня, проф. Бозуков се срещна с президента на Европейската организация на тютюнопреработвателите Доменико Кардинали и президента на Европейската организация на тютюнопроизводителите Цветан Филев. Гостите разказаха на министъра за идеята да се учреди Европейска междубраншова организация в сектор "Тютюн".

Земеделският министър приветства начинанието им и изтъкна, че обединяването на преработватели и производители е важна стъпка към стабилизиране на сектора.