Спука се илюзията, че цените на имотите ще растат с темпа от последните 3 години.
Има застой на пазара и причините за това са липсата на „живи" пари, ограниченото кредитиране и всички съпътстващи кризата фактори.

Но за срив или „спукване на балона" не може да се говори. Има спад. Средното понижение е от порядъка на 20-25% и значително по-малко при качествените имоти.

Това коментира в интервю за утрешния брой на седмичника „Икономически живот" Лъчезар Искров, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти".

По думите му пазарът на имоти така или иначе се е доближил до дъното и то ще бъде достигнато още тази година.

Нормално е, когато го докоснеш да се оттласнеш и да започне постепенно съживяване на пазара, коментира Искров и прогнозира, че леко оживление ще започне да се усеща в средата на лятото.

Според него имотите с добро архитектурно решение, с високо качество на строителството и луксозни довършителни работи, разположени в среда с развита инфраструктура, ще запазят своята цена.

Най-сериозен ще бъде спадът в средния ценови сегмент, където са се генерирали по-големи печалби, смята Искров.

Факт е, заявява той, че има и доста слаби проекти, при които предприемачите ще са принудени да занижат допълнително цените с оглед пазарната им реализация, особено когато са ползвали кредити, които не могат да обслужват.

Лъчезар Искров е категоричен, че основната причина този бранш да е един от най-силно засегнатите от финансовата криза у нас са високите нива на лихвите.

На фона на страните от Стара Европа България се отличава с много по-високите нива на лихвите и значително по-затегнати условия за кредитиране, въпреки че навсякъде в Европа кредитирането е свито, особено на проекти в строителството, уточнява Искров.