Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев направи първа копка за изграждане на кръгово кръстовище и на пътен участък с дължина 2.1 км при моста в Бяла, предаде money.bg.

Стойността на строителните работи е 3.5 млн. лв. Финансирането е осигурено от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Изпълнител на обекта е "Пътно поддържане - Бяла", срокът за завършването - 1 ноември 2010 г.

Обектът е част от трансевропейския транспортен коридор 9 и свързва Северна България с ГКПП-Маказа, осигурява автомобилното движение от Източна Европа през България към Турция, Гърция и страните от Близкия изток.

През 2011 г. ще бъде завършено четирилентовото разширение на пътя към Русе. Успоредно с изграждане на кръстовището Министерството на регионалното развитие и благоустройството работи за това наетата италианска фирма да приключи работата си за укрепване и разширяване на мостовата конструкция, която от две години стои незавършена.

Осъществяването на проекта започва, след като през декември 2006 г. автобус падна от моста в Бяла и загинаха 18 души, а през 1993 г. по подобен начин загинаха други 29 души.