Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" започва традиционните засилени проверки в строителството от началото на месец април. Проверките се провеждат по това време на годината предвид затоплянето на времето и активизирането на строително-монтажните работи.

Секторът е определен като рисков по отношение на безопасността на труда и спазване на трудовото законодателство в областта на трудовите правоотношения - възникването им, работното време и почивките, заплащането на труда и други. Всеки трети акт за спиране на дейност заради необезопасено работно оборудване, обект или работно място, е бил в строителството. Това е и причината за интензивните проверки, които целят да се въведе по строг контрол на строителните обекти.

Засилените проверки ще се провеждат в големите строителни обекти и обектите с голям обем изкопни работи, жилищни сгради и други. Кои обекти точно ще попаднат в тази графа се определя по данни на НСИ и други източници за тенденциите в сектора.

Миналата година проверки са били насочени главно към строителството на сгради. Интензивни проверки са били извършени и на обектите, включени в "Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради".

През 2016 г. контрол се е осъществявал и върху сградите, включени в програмата за саниране, където заради кратките срокове за изпълнение, често се е установявало пренебрегване на законодателните изисквания за работното време, наемане на неквалифицирана работна ръка, работа без трудов договор и други.

Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" припомни и за миналогодишната кампания в София за нарушаване на работното време, заради многобройните сигнали за работа в почивките дни.

Броят на проверките на строителни обекти, извършени през 2016 г., са 4662. На тях са установени 23 967 броя нарушения, като 14 416 броя от тях са в областта на Закона за здравословни и безопасни условия на труд, а 9 395 броя са били в областта на трудовите правоотношения. Проверките установяват 474 случая на работещи без трудов договор.

За отстраняване на констатираните нарушения са приложени 22 651 принудителни административни мерки. Съставените актове за установяване на административни нарушения на работодатели в строителството са 1673 бр. От тях, за нарушения, свързани с безопасността и здравето при работа, са 770 броя, и 1299 бр. за нарушения, свързани с трудовите правоотношения.

Според инспекцията по труда в резултат на засилената контролна дейност започват да намаляват нарушенията, свързани със задължението на работодателите да осигурят подходящи санитарно-битови условия на строителните обекти. Подобрява се и техниката в строителството.