Цените на суровините и зърното падат на световните пазари, но в България това не се забелязва, коментира изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов, цитиран от money.bg.

Той даде пример с цената на пшеницата /FOB/, която е 286 долара за тон в Германия и 270 долара за тон в САЩ. Пшеницата поевтинява спрямо септември 2010 година с 8 процента в САЩ, с 15 процента във Франция и с 10 процента в Германия.

В България изкупната цена на пшеницата обаче е 320 лева за тон без ДДС, каквато е била и миналата година по това време.

В страните от Черноморския регион средната цена на пшеницата е 220 - 223 долара за тон. Износът на пшеница от Русия е агресивен и сваля цените, отбеляза Васил Симов. Русия изнася от 30 юли и там цените са малко по-ниски, тъй като страната е с добра реколта и има големи количества за износ.

Прогнозите на Световния съвет по зърното са, че добивът ще е по-голям от потреблението през следващата година макар и само със 1,26 млн. тона. Друга причина на спад на цената на пшеницата е забавяне в темповете на използване на биогоривата, коментират експертите. Основна суровина за тях е царевицата, но тя оказва влияние и върху цената на пшеницата.

Цената на брашното остава около 540 лева за тон за тип "550" и 520 лева за тон без ДДС за тип "700". Пакетираното брашно се продава на цена 0,75 лева за килограм, докато преди година се е търгувало по 0,95 лева без ДДС.

Никой не очакваше спад на цената на царевицата и то особено в ситуация, че потреблението изпреварва производството, посочи Симов.

У нас цената на царевицата е над тази на пшеницата и е в порядъка 350 - 400 лева за тон. Спрямо септември миналата година царевицата поскъпва с 12 процента. Тогава тя е била 300 - 310 лева за тон. Прогнозите на Световния съвет по зърното са реколта от 854,7 млн. тона царевица.