Засега няма да има повишаване на банковите лихви. Това заяви финансистът Левон Хампарцумян във Варна, цитиран от "24 часа".

По думите му основната спирачка за такава стъпка са огромните задължения на страните от Южна Европа.

Едно рязко повишаване на лихвите ще вкара целия регион в сериозни затруднения, посочи Хампарцумян. Според него сериозен фактор е и това, че българската финансова система е подготвена с буфери и с процедури за оценка на риска.

Може да има някакво повишаване на лихвите, но не очаквам да е сега, нито да е рязко, каза Хампарцумян.

Заради пандемията живеем в състояние на криза, но това не трябва да ни тормози, защото не означава на всяка цена купонна система и режим на тока, по-скоро затруднения във веригите на производство и доставяне на стоки и услуги, допълни финансистът.

По думите му всъщност страната ни може да намери по-добра позиция в сравнение с времето преди кризата. Терминът, който се използва тези дни, вече не е оф шоринг - далечна дестинация, а обратното - близка дестинация и ако България си намери мястото в постковид по-устойчиви вериги, ще имаме преимущество, обясни Хампарцумян. И уточни, че за да бъдат привлечени инвестиции, са нужни образовани хора, лесни административни процедури, предсказуема бизнес среда.

Хампарцумян каза още, че за разлика от предходната криза, днес българският банков сектор е подготвен и ликвиден и може да се използва като система за разпределяне на подкрепа в процеса на реструктуриране в следкризисния период на растеж.