Парламентарните избори минаха и картината на бъдещето управление вече се избистря въпреки вълната от политически оставки. Това заявяват от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България в отворено писмо позиция към евентуалното ново коалиционно правителство и все още действащия служебен кабинет.

Те обаче подчертават, че малкият и среден бизнес е поставен на колене и фалитите са далеч повече от оставките на партийни лидери.

От БАЗ и СЗБ твърдят, че малкият и среден бизнес е подложен на геноцид поради липсата на държавна подкрепа в условията на частичен локдаун с високи цени на тока, намалено в пъти потребление и 100% разходи.

Осъзнаваме, че в момента сме ви маловажни, но напомняме, че много скоро ще се сетите за нас, когато дойде моментът да правите бюджет и установите, че при така свитото потребление данъци няма от къде да дойдат, заканват се от бранша.

На заведенията им писна да се гаврят с тях - поставят пет условия

На заведенията им писна да се гаврят с тях - поставят пет условия

Отказват да чакат до "следващата седмица", настояват за действия сега

По тази причина настояват, докато текат преговорите за съставяне на правителство, спешно да бъде осигурена държавна подкрепа със задна дата - от въвеждане на "зеления сертификат".

В писмото се посочва, че в сегашния си вид мярката 60/40 е напълно недостъпна - спад в оборота с 30% или 40% спрямо 2019 г. на практика означавало фалит.

От БАЗ и СЗБ са категорични, че докато все още важи "зеленият сертификат", е важно той да бъде въведен и за държавната и общинските администрации, където има огромна концентрация на хора, както и да важи само когато страната е в "тъмночервена зона". Според тях не бива темата за безплатните тестове да излиза от публичното пространство, тъй като те дават право на избор и помагат за свободното движение на здравите хора.

Ресторантьорите искат „зелен сертификат“ и в администрацията

Ресторантьорите искат „зелен сертификат“ и в администрацията

Открито се говори за локдаун

Те заявяват, че очакват от настоящите и бъдещите управляващи ясна финансова политика по отношение на сектор "Туризъм", пакет от мерки за запазване заетостта в сектора, подпомагане и осигуряване на кредитни програми за възстановяване на бизнеса, план за справяне с инфлацията и високите цени на тока.

"Уважаеми госпожи и господа, от които зависи настоящето и бъдещето на България, не подхождаме с предубеждение и вярваме, че обещанията, които чухме по време на предизборната кампания, ще се превърнат в дела, с които да ни помогнете да оцелеем. Не ни разочаровайте, защото, убиете ли нас, повличате цялата икономика!", призовават от бранша.