Две седмици след въвеждането на зеления сертификат 94% от ресторантьорския бранш е поставен на колене. Това заявяват в съвместна позиция от Съюза на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.

Те посочват, че условията по въвеждането му са принудили хиляди собственици в страната да затворят обектите си.

От СЗБ и БАЗ припомнят, че са били изправени пред дилемата локдаун без обезщетения или въвеждане на зелен сертификат при 20% ваксинирани.

Над 2/3 от представителите на бизнеса са избрали в национално допитване зеления сертификат, но при определени от бизнеса условия: издаване на сертификати при положителен тест за антитела; безплатни тестове; въвеждане на зелени сертификати за всички търговски обекти, държавни и общински служители; зелените сертификати да важат само когато страната ни е в тъмночервена зона на заболяемост; разрешаване на проблемите с хора, на които заради придружаващи заболявания, не е препоръчително поставянето на ваксина.

Ресторантьорите искат „зелен сертификат“ и в администрацията

Ресторантьорите искат „зелен сертификат“ и в администрацията

Открито се говори за локдаун

Впоследствие обаче е била издадена заповед, в която не присъства нито една от въпросните точки.

Въпреки последвалите протести в над 25 града с искане за промяна на заповедта, реакция не е последвала.

"Чуваме само "следващата седмица ще решим". И така до следващата седмица, когато отново чуваме същото. Ако и ние можехме да кажем по същия начин за всички разходи - ток, вода, наеми, заплати, осигуровки, такси, данъци, поддръжка и др. то може и да дочакаме "следващата седмица", но сега не можем!", нетодуват от бранша.

По тази причина искат спешни действия от страна на държавата.

Ресторантьори и хотелиери на протест в цялата страна

Ресторантьори и хотелиери на протест в цялата страна

Те искат да имат решение на тази ситуация

"Не ни интересуват вашите политически игри и популизъм. Не ни интересува колко ви е страх да вземете едно или друго решение, което знаете, че е правилно, но нямате интереси, лични интереси да го направите. Имате пет точки за изпълнение. Три от тях на томбола да изтеглите, ще спасите хиляди хора, заети в сектор туризъм", категорични са от БАЗ и СЗБ и призовават за действия, а не за "поредното тупане на топката".

От бранша предупреждават, че в противен случай отново ще последва протест. Това обаче нямало да се случи седмица преди изборите, защото отново щяло да бъде заявено, че той е политически.

Никога повече не си позволявайте да квалифицирате протести на бизнеса, протести с конкретни икономически искания, като политически, отсичат от двете организации и призовават за край на "гаврата" с бранша.

Над 80% спад на оборотите в заведенията заради "зеления сертификат" в първите 2 дни

Над 80% спад на оборотите в заведенията заради "зеления сертификат" в първите 2 дни

Готвят национален протест на 28 октомври