Работещи в хотелиерския и ресторантьорски бранш в повече от 20 града в страната излязоха на протест. Причината - въвеждането на зеления сертификат, който по думите им е дискриминационен и води до практически фалит на сектора.

В столицата недоволните се събраха до езерото "Ариана" на Орлов мост към 15 часа. Излязоха на пътя и за кратко блокираха движението в района. След това шествието се отправи към парламента, като последователно бе блокирано движението пред Софийския университет и пред Народното събрание. Хората се насочиха към Министерския съвет, а след това и към здравното министерство. Движението в центъра е затруднено. Полицейското присъствие е засилено.   

"Не сме против сертификатите, а против начинът, по който бяха въведени - от днес за утре без реална преценка за ефектите. Освен това те дискриминират нашите служители за разлика от държавните чиновници", каза председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

"Нашата цел е не да висим по площадите, а да има някакво решение на тази ситуация", добави той. И уточни - бизнесът не желае да бойкотира мерките, но при условие, че напредък няма, ще бъде изправен пред избор - фалит или нарушаване на правилата.

Над 80% спад на оборотите в заведенията заради "зеления сертификат" в първите 2 дни

Над 80% спад на оборотите в заведенията заради "зеления сертификат" в първите 2 дни

Готвят национален протест на 28 октомври

Тревожна статистика отчитат още от сектора. В сферата на ресторантьорството спадът на оборотите в първата седмица, в която действат новите изисквания, оборотите са спаднали с 80%, каза Алибегов.

Уволнени служители обаче няма. Имало много обаче напуснали по своя инициатива - служители, които се преориентират към други браншове, посочи още той.

Заведенията бойкотират зелените сертификати

Заведенията бойкотират зелените сертификати

Недоволни са и че изискването не е въведено за държавната администрация